Koje su opasnosti vožnje motociklima doznali maturanti na Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin Foto: Martin Novosel

Koje su opasnosti vožnje motociklima doznali maturanti na Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin

IHR/Varaždinske vijesti | 8.5.2024. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin danas je održana edukativno-preventivna akcija "Maturanti, doprinesimo desetljeću sigurnosti cestovnog prometa". Riječ je o tradicionalnom događanju koje se održava od 2013. godine, a kojom se želi osvijestiti mlade vozače na savjesno ponašanje u prometu.

U sklopu ovog događanja, Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske, učenicima završnih razreda govorio je o sigurnosti motociklista i mopedista.

DSC_5825.jpg

- Na području Republike Hrvatske prošle godine imali smo čak 66 smrtno stradalih motociklista i mopedista, što je izuzetno povećanje u odnosu na prethodne godine. U Varaždinskoj županiji smo imali tri stradala motociklista, što je na istoj razini kao što je bilo i 2022. godine, ali moram istaknuti kako nam je to zadnjih nekoliko godina porast broja stradalih motociklista u prometu i upravo zato poduzimamo niz preventivnih akcija prema toj ciljanoj skupini, ali i ostalim sudionicima koji nerijetko tim istim motociklistima oduzimaju prednost i izazivaju prometne nesreće u kojima oni stradavaju - istaknuo je Posavec.

Stoga su ove godine maturanti doznali sve o opasnostima koje prijete prilikom vožnje mopeda i motocikala, a sve u cilju smanjenja broja prometnih nesreća u kojima sudjeluje upravo ta skupina vozača. Posavec ističe kako se PU varaždinska rado uključuje i podržava ovakve akcije koje za cilj imaju poboljšanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu, posebno kada su takvi projekti usmjereni na srednjoškolsku populaciju, odnosno buduće mlade vozače.

Ravnateljica Strojarske i prometne škole Snježana Klarić podsjetila je kako je riječ o tradicionalnoj akciji koja se održava uoči Maturantike.

DSC_5841.jpg

- Ova edukativno-preventivna akcija namijenjena je učenicima završnih razreda, a uz maturante naše škole, pozvani su i predstavnici učenika završnih razreda iz ostalih srednjih škola. Kroz ovu akciju upozoravamo ih i educiramo na ozbiljnost uključivanja u promet, a ove godine naglasak smo stavili na motocikliste, bicikliste i pješake. Ovakve su akcije izuzetno važne jer prema podacima Europske komisije, trećinu ukupnog broja nesreća skrive mladi vozači do 24 godine koji stradavaju u prometu jer precjenjuju svoje mogućnosti, nemaju još dovoljno iskustva, a koji puta je tu je i utjecaj nedozvoljenih sredstava. Cilj je da to spriječimo i produbimo kod mladih, u ovom slučaju maturanata, osjećaj odgovornosti kada sjednu za volan - istaknula je ravnateljica Klarić.

Podijeljene su i nagrade najljubaznijim vozačima koji su odabrani kroz akciju "Dani ljubaznosti u prometu", koju učenici te srednje škole provode u prosincu uz Dan Grada Varaždina. Nagrade su dobili Petar Mišak iz Trnovca, Siniša Brkinjač iz Sračinca i Josip Bedenik iz Varaždina.

DSC_5867.jpg

- PU varaždinska uvijek će propagirati poželjno ponašanje u prometu i upravo zato nagrađujemo tri najljubaznija vozača koji su tijekom akcije "Dani ljubaznosti u prometu" ljubazno propuštali pješake na pješačkim prijelazima. Učenici su nam dostavili podatke, a mi smo kroz evidencije utvrdili da upravo ovo troje vozača više od 20-ak godina nema počinjeni niti jedan prometni prekršaj i još su k tome ljubazni u prometu. Takve primjere doista moramo pohvaliti - rekao je Posavec.

Josip Bedenik, profesionalni vozač i jedan od troje nagrađenih rekao je kako iza sebe ima dva milijuna pređenih kilometara i nikad nije napravio, niti izazvao nijedan prekršaj.

- Samo se držite propisa! - poručio je mladima.

Strojarska i prometna škola Varaždin u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa uspješno je provela projekt "Biciklom vidljivi do škole". - Riječ je o projektu kojeg smo proveli uz pomoć sredstava iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. Projekt je započeo 17. svibnja prošle godine i završava 17. svibnja ove godine, a umjeren je na učenike završnih razreda osnovnih te učenike prvih razreda srednjih škola jer smatramo da su ranjivi sudionici u prometu, a za većinu svojih aktivnosti koriste upravo bicikl. Cilj je bio da ih kroz ovaj projekt educiramo te opremimo s reflektirajućim elementima kako bi bili uočljivi u prometu - istaknula je Monika Žganec, voditeljica praktične nastave i nastavnica prometne skupine predmeta na Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin.

DSC_5853.jpg

Erasmus+ projekt Digital Learning Paths U Strojarskoj i prometnoj školi i Županijskoj komori Varažidn - HGK dana 6. i 7. svibnja održan je posljednji Transnacionalni sastanak projektnog tima Erasmus+ projekta Digital Learning Paths. Uz domaćine, nastavnike iz Strojarske i prometne škole, na sastanku je sudjelovalo ukupno 23 sudionika iz još pet partnerskih zemalja - Španjolske, Belgije, Grčke, Rumunjske i Srbije. Projekt završava 31. svibnja te je svrha ovog posljednjeg Transnacionalnog projektnog sastanka bila rasprava o rezultatima projektima, završnom izvješću, budućoj suradnji i održivosti strukovne mrežne platforme Ariadna.education koja je ujedno najvažniji rezultat ovog projekta. Sudionici su također obišli praktikume i školske radionice Strojarske i prometne škole i posjetili Tehnološki park Varaždin, u poslijepodnevnim satima upoznali su povijesne i kulturne znamenitosti Varaždina, a navečer na zajedničkoj večeri i tipična jela varaždinskog kraja.

fafaaaa.jpg

 

stroj.jpg

Galerija slika