FOTO Vatrogasna pokazna vježba: eksplozija u Beretincu pokazala spremnost žurnih službi Foto: Filip Kovaček (vatrogastvo.hr)

FOTO Vatrogasna pokazna vježba: eksplozija u Beretincu pokazala spremnost žurnih službi

vv | 13.9.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Općina Beretinec u okviru obilježavanja svoga dana Općine organizirala je zanimljivu pokaznu vježbu operativnih snaga vlastitog sustava civilne zaštite.

Naime, sve veći broj različitih iznenadnih događaja u zemlji i svijetu, ali i sve strože zakonske obaveze, bili su povod ovoj godišnjoj provjeri spremnosti, tehničke opremljenosti i osposobljenosti pripadnika različitih sastavnica sustava civilne zaštite na području Općine Beretinec.

Simulirana intervencija

U središtu zbivanja simulirane intervencije bili su operativci DVD-a Beretinec, jedine vatrogasne postrojbe koja djeluje na području Općine, a njoj su se u odgovoru na eksploziju, požar i potrebu izvlačenja unesrećenih iz oštećenog objekta općinske zgrade pridružili predstavnici hitne medicinske službe, Gradskog društva crvenog križa Varaždin, Gorske službe spašavanja – Stanice Varaždin, policije te operativni komunikacijski centri različitih žurnih službi.

Pokazna vježba „Eksplozija u Beretincu 2022.“ održana je u samom središtu Beretinca 10. rujna, a polusatno događanje popratio je velik broj okupljenih mještana i promatrača. Prijavak općinskom načelniku ispred postrojenih 30-ak sudionika vježbe predao je Alen Sviben, zapovjednik DVD-a Beretinec i koordinator na lokaciji tijekom same vježbe.

Hrvoje Kapeš predsjednik Općinskog vijeća i načelnik Stožera civilne zaštite Općine Beretinec istaknuo je da je organiziranje ovakvih vježbi jedna od zakonskih obveza jedinica lokalne samouprave.

- Ovakva je vježba u našoj općini organizirana prvi put jer dosad su to samo bile vježbe DVD-a Beretinec. Smatramo da je ovo bilo važno odraditi, s obzirom na izazovna vremena s kojima smo suočeni u svijetu i kod nas, kako bismo vidjeli kakva je naša spremnost. Bilo je, naravno i nekih nedostataka koji su ušli u zapisnik i o svemu ćemo izvijestiti Općinsko vijeće, da vidimo što možemo poboljšati u sustavu Civilne zaštite na svojem području – kazao je Kapeš.

Vatrogasci opet pokazali spremnost

Općinski načelnik Nikola Žganec pohvalio je prikazani angažman svih sudionika vježbe, od vatrogasaca koji su jedina domicilna žurna služba na području same Općine Beretinec, do svih ostalih subjekata koji pridonose zaštiti i sigurnosti stanovništva.

- Naši vatrogasci još su jednom dokazali svoju spremnost i predočili koliko su važan kotačić u sustavu civilne zaštite, ali i ostale su službe pokazale da su spremne suočiti se s izazovima i problemima koje donose neželjene, nenadane situacije. Naši mještani mogu mirno spavati i osjećati se sigurno jer ukoliko slučajno dođe do neke nezgode, eksplozije ili požara, oni će biti tu u najkraćem roku i promptno sanirati situaciju – rekao je Žganec.

U službenoj analizi vježbe izražena je dobra suradnja između općinskih tijela vlasti i žurnih službi, prije svega DVD-a Beretinec koji za dvije godine obilježava 90 godina humanog rada. U tom pogledu istaknuta je potreba nabave novog navalnog vozila za ovu središnju općinsku vatrogasnu postrojbu, s obzirom na tehničke izazove koje nameće sadašnjica.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci