FOTO 10. likovna kolonija Sveti Martin u Šćepanju okupila 70 umjetnika

Varaždinske vijesti | 9.5.2021. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Sudionike jubilarne, 10. likovne kolonije Sveti Martin u Šćepanju u subotu je pozdravio varaždinski župan Radimir Čačić, kojega je kao slikara javnost upoznala tijekom proteklih godina u sjeni njegove političke karijere. Akademski pak je slikar Nedeljko Tintor u ime svih sudionika zahvalio Čačiću poklonivši mu svoj rad - njegov portret.

Iako je subota započela maglovito i tmurno, oblaci su se razilazili kako su umjetnici dolazili u Breznički Hum, pa se uskoro tamo sakupilo 70 slikarica i slikara s područja sjeverne i srednje Hrvatske, među kojima i bosanskohercegovački umjetnik Hajrudin Osmanagić, zbog čega je 10. jubilarna kolonija ove godine postala međunarodnom.

- Ponosimo se činjenicom da sve više ljudi podržava ovu našu kulturnu manifestaciju koja je svih ovih godina stasala u važan društveni događaj, što je i sam župan uvodno istaknuo rekavši kako je ovo jedno od najvećih i najvažnijih likovnih okupljanja kod nas – kazao je glavni organizator događanja, načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić.

Dokaz tome je impresivna lista od 70 umjetnika iz Čakovca, Varaždina, Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara, Križevaca, Karlovca, Zaboka, Krapine, Klanjca, Rijeke i drugih manjih mjesta, među kojima i sudionici svih dosadašnjih Kolonija Sveti Martin Dobra Vein, Vladimir Zopf, Marija Pukec Žigić, Katica Trumbetaš, Marija Tokić i Mladen Palić.

Unatrag 10 godina, otkako se Likovna kolonija Sveti Martin upriličuje, nastao je fundus od 400-tinjak umjetničkih djela koja su dijelom prodana na aukcijama slika u humanitarne i društveno korisne svrhe. Uz Općinu Breznički Hum, Koloniju su pomogli organizirati Likovna udruga Humščak, umjetnici Ivica Nemec i Mladen Sekovanić te članovi DVD-a Šćepanje.