Varaždinski folklorni ansambl na međunarodnom festivalu folklora u Francuskoj Foto: VFA

Varaždinski folklorni ansambl na međunarodnom festivalu folklora u Francuskoj

VFA/vv | 6.8.2023. u 20:33h | Objavljeno u Društvo

Prvo izdanje festivala održalo se davne 1974. godine...

U ranim jutarnjim satima u utorak, 1. kolovoza Varaždinski folklorni ansambl vratio se iz Francuske gdje je od 22. do 30. srpnja sudjelovao na međunarodnom festivalu folklora “Les Cultures du Monde” u gradu Gannatu.

Riječ je o jednom od najdugovječnijih folklornih festivala u Francuskoj čije se prvo izdanje održalo davne 1974. godine. Festival je pokrenula lokalna folklorna skupina Bourrée Gannatoise, a danas ga organizira neprofitna organizacija Association Nationale Cultures du Monde (ANCM).

VFA-France-1.JPG

VFA-France-2.JPG

Ovogodišnje 49. izdanje festivala okupilo je folklorne skupine iz Argentine, Perua, Mongolije, Baskije i Hrvatske te niz glazbenih sastava iz svih krajeva svijeta. Festival se održava u parku Champ de Foire u središtu Gannata u kojem je podignut kompleks s nekoliko pozornica na kojima se odvijaju programi od jutarnjih sati do kasno iza ponoći.

Središnja festivalska pozornica Arena bila je rezervirana za nastupe folklornih skupina. Članovi VFA predstavili su se pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja, Međimurja i bunjevačkih Hrvata. Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin, voditelj tamburaškog sastava Nikola Ivek te koreograf i osnivač ansambla Pjerino Hrvaćanin.

Pod šatorom La Guinguette - francuski pojam za ljetne open air barove s muzikom uživo - svako poslijepodne i večer svirali su brojni glazbeni sastavi pa je tako i Tamburaški sastav VFA održao tamo samostalni koncert u nedjelju, 30. srpnja.
Ujutro i rano poslijepodne na rasporedu su bile radionice za posjetitelje festivala različitih uzrasta. Tako su članovi VFA održali jednu plesnu radionicu za odrasle, dvije plesne radionice s djecom predškolske dobi te jednu jezičnu radionicu na kojoj su francuska djeca učila brojeve, životinje i dane u tjednu na hrvatskom jeziku.

VFA-France-3.JPG

VFA-France-6.JPG

Uoči i za vrijeme festivala programi su se održavali i na drugim lokacijama u francuskim regijama Auvergne i Bourbonneis. Tako su članovi VFA svoj prvi nastup u Francuskoj otplesali na vrhu ugaslog vulkana Puy de Dôme pokraj grada Clermont-Ferranda na 1500m nadmorske visine.

U povijesnom gradu Bourbon-l'Archambault, domu kraljevske dinastije Burbonaca, Varaždinski folklorni ansambl održao je cjelovečernji koncert s lokalnom folklornom skupinom La Jimbr’tée. Tamburaški sastav VFA održao je samostalni cjelovečernji koncert u još jednom povijesno značajnom gradu Vichyju gdje su nastupali pred međunarodnom publikom u sklopu ljetne škole francuskog jezika CAVILAM.

VFA-France-7.JPG

VFA-France-8.JPG

U slobodno vrijeme članovi VFA posjetili su Lyon, treći najveći francuski grad u kojem su razgledali katedralu Svetog Ivana Krstitelja, baziliku Notre-Dame i impresivno antičko rimsko kazalište na brdu Fourvière, te spomenuti Vichy, popularno ljetovalište poznato po izvorima termalne vode i istoimenom brendu kozmetike.

Bilo je ovo treće inozemno gostovanje Varaždinskog folklornog ansambla ove godine. U lipnju su kao gosti nastupali na Državnom Maroltovom srečanju u Žalecu u Sloveniji, a početkom srpnja sudjelovali su na najvećem njemačkom festivalu folklora Schlitzerländer Trachtenfestu u gradu Schlitzu. Ova inozemna gostovanja bila su uvod u jesenski dio sezone kada će članovi VFA proslaviti 25. obljetnicu rada ansambla.