FOI u tri nova projekta, u Varaždinu u budućnosti i studij iz područja videoigara? Foto: Ilustracija

FOI u tri nova projekta, u Varaždinu u budućnosti i studij iz područja videoigara?

IHR/Varaždinske vijesti | 28.3.2019. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Fakultet organizacije i informatike (FOI) započeo je s aktivnostima na tri nova projekta od nacionalnog i europskog značaja kojima će se značajno povećati kompetencije nastavnog i nenastavnog osoblja, stvoriti novi oblici suradnje s domaćim i inozemnim fakultetima, sveučilištima i dionicima realnog sektora te stvoriti nove prilike za obrazovanje mladih kroz uvođenje novih studijskih programa i programa cjeloživotnog učenja. Sve to pridonijet će stvaranju obrazovanog kadra koji nedostaje na tržištu rada i koji je neophodan za razvoj novih industrija u Hrvatskoj.
Među projektima je "DIP2Future: Razvoj obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT u skladu s HKO-om“ ukupne vrijednosti 3.871.527,62 kuna, a koji će FOI provesti u partnerstvu s Odjelom za informatiku Sveučilišta u Rijeci (OIRI). Na projektu, kojem je cilj razviti nove studijske programe iz područja IKT-a u kojima će se zadovoljiti potrebe za stjecanjem odgovarajućih vještina i kompetencija IKT profesionalaca sukladno zahtjevima tržišta rada i trendovima u tehnološkom napretku, radit će 28 nastavnika i stručnjaka iz različitih domena. Projekt će trajati do 2022. godine, pod vodstvom prodekanice za nastavu FOI-ja izv. prof. dr. sc. Renate Mekovec.
Započete su i aktivnosti na projektu „Edu4Games - Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara“. Radi se o projektu koji nudi svoj doprinos rješavanju identificiranog problema nedostatka obrazovanog kadra u Hrvatskoj za razvoj industrije videoigara i to kroz razvoj diplomskog sveučilišnog studijskog programa „Dizajn i razvoj videoigara“ s 4 usmjerenja i 4 programa cjeloživotnog učenja (dizajner videoigre, programer videoigre, producent videoigre i umjetnički dizajner videoigre). Prijavitelj ovog projekta je Akademija dramske umjetnosti (ADU) Sveučilišta u Zagreba, a partneri na projektu su uz FOI i Akademija likovnih umjetnosti (ALU), Arhitektonski fakultet - Studij dizajna (AF/SD) i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER). Vrijednost mu je 3.999.249,37 kuna, provodit će se do 2022. godine, a koordinatorica projekta za FOI je doc. dr. sc. Dijana Plantak Vukovac.
FOI je partner i na projektu "TODO: Twinning Open Dana Operational“ kojem je cilj do 2020. povećati interdisciplinarne znanstveno-istraživačke aktivnosti kao i inovacijski kapacitet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu u području otvorenih podataka. Ovim se projektom namjerava unaprijediti istraživački kapacitet i istraživačka izvrsnost u području otvorenih podataka Sveučilšta u Zagrebu, uz dva vodeća europska sveučilišta University of the Aegean (UAEGEAN) i Delft University of Technology (TUDELFT). Uz FOI, domaći partneri na ovom projektu su Geodetski fakultet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Pravni fakultet u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu i Agronomski fakultet u Zagrebu. Projekt na FOI-ju vodi doc. dr. sc. Nikolina Žajdela Hrustek. Ukupna mu je vrijednost 799.988,00 eura i financira se iz programa Europske unije Obzor 2020., a trajat će 36 mjeseci.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci