FOI u potpunosti obnovio pripadajuću povijesnu zgradu u Habdelićevoj ulici Foto: FOI

FOI u potpunosti obnovio pripadajuću povijesnu zgradu u Habdelićevoj ulici

VV/MN | 22.8.2020. u 08:30h | Objavljeno u Društvo

Nakon pet mjeseci intenzivnih radova na vanjskoj obnovi dijela povijesne zgrade FOI-ja u Habdelićevoj ulici u centru Varaždina, projekt je početkom kolovoza 2020. u potpunosti završen i zgrada je zasjala u novom ruhu. Maksimalno poštujući njen izvorni izgled, ova povijesna zgrada dobila je novu vizuru, a ujedno joj je i povećana energetska učinkovitost.

Sredstvima u iznosu od 400 tisuća kuna koja su osigurana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u potpunosti je obnovljena vanjska ovojnica zgrade, izvedeni su kameno- tesarski radovi te je zamijenjena dotrajala stolarija.

Nove prozore je izradila stolarija Jerešić, ugradila ih je tvrtka Singra d.o.o., koja je izvodila i radove na obnovi pročelja zgrade. Obzirom da se radi o vrlo značajnoj povijesnoj građevini smještenoj u samoj jezgri grada, radovi su se odvijali uz konzervatorski nadzor Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Zadnja izmjena stolarije bila je koncem 1970-ih, kada je zgrada u Habdelićevoj i stavljena u funkciju za izvođenje nastave. Već je tada FOI uredio prostor za laboratorije u kojima se izvode vježbe, a u tom dijelu zgrade smještena je i Jedinica za tehničku pomoć izvođenja nastave. Između 2003. i 2004. uređeno je i potkrovlje spomenutog dijela zgrade, čime je dobiveno 13 kabineta za nastavnike.

Važno je spomenuti i to da je FOI tijekom ljetnog semestra ove akademske godine maksimalno iskoristio izostanak face-to-face nastave sa studentima te je, uz financijsku donaciju Financijske agencije FINA, obnovio i unutarnje prostorije za izvođenje laboratorijske nastave u spomenutom dijelu zgrade u Habdelićevoj ulici. Obnovljene su tri laboratorijske dvorane i u potpunosti opremljene suvremenom tehnologijom (nova računala za izvođenje nastave).

Zgrada u centru Varaždina u kojoj je smješten FOI jedna je od najstarijih zgrada u Varaždinu te najstarija zgrada u kojoj djeluje neka sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Stilski oblikovani svodovi i povijesne štukature pretežito kršćanske ikonografije predstavljaju neprocjenjivu vrijednost arhitektonske baštine grada. Uz ovo ulaganje, nedavno je završen i projekt zamjene 167 prozora na dijelu zgrade FOI-ja u Pavlinskoj ulici u vrijednosti od 2.100.000 kuna, što je dokaz kontinuirane brige za očuvanje varaždinske baštine, ali i podizanje kvalitete uvjeta visokoškolskog obrazovanja na najvećem sveučilištu u Hrvatskoj.

Habdelićeva_3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci