Fakultet organizacije i informatike Foto: VV arhiva / ilustracija

FOI: Projekt e-Škole uvršten među 12 najboljih edukacijskih projekata na svijetu

Varaždinske vijesti | 14.3.2018. u 14:29h | Objavljeno u Društvo

U sjedištu organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u Parizu, 7. ožujka dodijeljeno je priznanje pilot projektu "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" kao jednom od 12 najboljih projekata na svijetu u području primjene IKT-a u obrazovanju za 2017. godinu.

Fakultet organizacije i informatike Varaždin sudjeluje u projektu kao jedina visokoškolska institucija partner na projektu. Projekt obuhvaća dva ključna područja: informatizaciju poslovnih i nastavnih procesa te primjenu IKT-a u obrazovanju, pa je i sama implementacija projekta razdvojena na dva strateška projekta (Projekt A i projekt B), koji se financiraju i provode kroz dva različita operativna programa. Koordinator projekta A je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, a koordinatorica projekta B je izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) proglasila je pilot projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" jednim od 12 najboljih projekata na svijetu u području primjene IKT-a u obrazovanju za 2017. godinu. Konkurencija je bila velika i sastojala se od 143 prijavljena projekta iz 79 zemalja svijeta.

Kao predstavnice pilot projekta "e-Škole" nagradu su primile Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, te Branka Vuk, pomoćnica CARNET-a za podršku obrazovanju. Ujedno su prisutnima predstavile projekt e-Škole.

U sklopu dodjeljivanja nagrade, međunarodni žiri odabire dva najbolja projekta i deset finalista, a svake godine natjecanje ima i specifičnu temu. Za 2017. godinu tema je bila "Korištenje IKT-a u svrhu sveobuhvatnijeg pristupa kvalitetnom obrazovanju" te su posebno vrednovani projekti čiji je cilj omogućiti približavanje visokokvalitetnog obrazovanja socio-ekonomskim skupinama u nepovoljnijem položaju.

Nagrada "UNESCO King Hamad bin Isa Al-Khalifa" od 2005. godine prepoznaje inovativne načine korištenja novih tehnologija u širenju obrazovnih mogućnosti kroz pružanje pristupa kvalitetnom obrazovanju te omogućavanje cjeloživotnog učenja. Nagradu financira Kraljevina Bahrein, a dodjeljuje se pojedincima i organizacijama koje provode izvrsne projekte s ciljem poboljšanja poučavanja i učenja u digitalnom dobu.

Nositelj projekta je CARNET, a voditeljica projekta je zamjenica ravnatelja Andrijana Prskalo Maček.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci