FOI: Primjer dobre prakse između akademskog i poslovnog sektora

VV | 9.3.2018. u 16:36h | Objavljeno u Društvo

U sklopu inicijative University-Business Cooperation koja se provodi od strane Europske komisije, Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK FOI) koji od 2012. godine djeluje na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu uvršten je među europske primjere dobre prakse suradnje između akademskog i poslovnog sektora.

Kao jedan od prvih karijernih centara osnovanih na nekom viskom učilištu u Hrvatskoj, CPSRK FOI time je dobio vrijedno priznanje na europskoj razini.

U proteklih šest godina djelovanja, Centar za podršku studentima i razvoj karijera istaknuo se kao jedan od vodećih karijernih centara na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj koji aktivno radi na poboljšanju kvalitete cjelokupnog iskustva studiranja za studentice i studente FOI-ja na način da ih podržava, motivira i karijerno usmjerava, neovisno od studijskog programa.

Studenti FOI-ja zavisno od studijskog programa koji pohađaju, studij mogu završiti kao prvostupnici/magistri informatike ili prvostupnici/magistri ekonomije.

Kroz mnogobrojne aktivnosti i događanja koja organizira tijekom cijele akademske godine Centar pomaže studentima kako bi se uspješno nosili s akademskim izazovima, napredovali kroz studij i počeli graditi svoju karijeru već tijekom studentskih dana, s posebnim naglaskom na aktivnosti u suradnji s poslodavcima kao najvažnijim partnerom CPSRK-a.

Primarne aktivnosti CPSRK-a u suradnji s poslodavcima uključuju financijsko, logističko i mentorsko podržavanje studentskih inicijativa i natjecanja, organizacija Tjedna karijera, posjete poduzećima, predavanja i radionice od strane poduzeća, administracija i provedba stručne studentske prakse, informiranje o prilikama za zaposlenje putem portala cpsrk.foi.hr i Facebook stranice, podrška studentskom poduzetništvu kroz projekt [email protected] te objave priča uspješnih FOI alumnija

Centar uspostavlja i njeguje aktivnu suradnju s 50-ak poduzeća na godišnjoj razini te dodatno pruža studentima podršku u provedbi stručne prakse u jednom od gotovo 700 poduzeća s kojima Fakultet organizacije i informatike ima potpisan sporazum o suradnji. Kroz sve te aktivnosti, ne samo da koristi studentima pri širenju izbora za stručnu praksu koja je za studente na završnoj godini diplomskih studija obavezna, ili pri izboru prvog poslodavca i lakšem pronalasku posla, već koristi i poslodavcima u pronalasku profesionalnih kadrova za razvoj svog poslovanja.

Sve spomenute aktivnosti prepoznate su, ne samo od drugih visokih učilišta u Hrvatskoj kojima je CPSRK mentor u osnivanju karijernih centara, već i od strane Europske komisije u sklopu provedbe projekta University-Business Cooperation. Naime, u sklopu spomenutog projekta, kojem je cilj pružiti sveobuhvatniji i ažurniji uvid u stanje suradnje između poslovnog i akademskog sektora u Europi, odabrano je 40-ak primjera dobre prakse na razini cijele Europe.

Primjer CPSRK-a, kao jedini karijerni centar iz Hrvatske se tako našao u društvu drugih pozitivnih primjera renomiranih europskih obrazovnih institucija, istraživačkih centara i poduzeća.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci