FOI Otvorena Međunarodna znanstvena konferencija „CECIIS 2021“ koja će trajati će do petka

| 13.10.2021. u 12:44h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, danas je započela Međunarodna znanstvena konferencija „CECIIS 2021“ koja će trajati će do petka, 15. listopada.

Konferencija, koja se održava po 32. puta posvećena je informacijskim i inteligentnim sustavima te je ovogodišnja tema konferencije usmjerena na umreženo društvo.

U tri dana trajanja konferencije bit će prezentirana 43 recenzirana znanstvena rada u autorstvu 111 autora iz 15 zemalja, koji će biti izlagani unutar 9 znanstvenih sekcija.

- Središnja tema konferencije je umreženo društvo jer bismo htjeli skrenuti fokus na sve aspekte umreženog društva. Ono nam je, s jedne strane, pomoglo da budemo otporniji u krizi koja nas je pogodila ovih proteklih dvije godine. Također, umreženo društvo ima svoje i izazove, izolira ljude jedne od drugih i zapravo neki aspekti umreženog društva nisu toliko pozitivni koliko bi mi htjeli i u tom smislu mi smatramo da je važno znanstveno i stručno baviti se umreženim društvom – rekao je predsjednik Programskog odbora prof. dr. sc. Neven Vrček.

Dodao je da će predavanja održati i renomirani stručnjaci prof. Henry Muccini sa Sveučilišta u L'Aquili u Italiji te prof. Dunja Mladenić s Jozef Stefan Instituta u Sloveniji.

- Oni će udariti jaki pečat početku konferencije. Prof. Muccini se bavi programskim inženjerstvom, a profesorica Mladenić obradom prirodnog jezika i umjetnom inteligencijom. Vjerujemo da će to biti interesantna predavanja. S druge strane, imamo i dva panela jedan je o pametnoj industriji, a drugi je o znanstvenom izdavaštvu i urednicima koji objavljuju članke iz područja informacijskog društva i naravno standardne znanstvene sekcije koje su vrlo interesantne i u kojima autori izlažu svoje radove. Vjerujem da ćemo uspjeti održati jedan uspješan CECIIS – zaključio je Vrček.

Sudionike konferencije, online je pozdravio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, ugledni gosti iz akademskog sektora te dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

- Iako je i ove godine konferencija online, očekujemo velik broj posjetitelja. Rekli bismo da je i ovogodišnja tema vrlo inovativna i kreativna i za koju smo sigurni da će otvoriti nove teme za naše istraživače kao i za istraživače u Europi i u svijetu – rekla je Begičević Ređep.

Kao posebne dijelove konferencije izdvajaju dvije panel rasprave "Accelerating smart industry and digital transformation" i "Emerging research areas: the vision of journal editor“, osmišljene kako bi se sudionicima približile aktualne znanstvene i istraživačke teme koje će se održati prvog, odnosno drugog dana konferencije.

Osim prezentacija znanstvenih radova, u okviru međunarodne konferencije CECIIS 2021, održava se i Studentska sekcija koja je okupila 20-tak mladih istraživača iz Europe i SAD-a koji će svoje radove prezentirati u četvrtak, 14. listopada. Više informacija o konferenciji možete pronaći ovdje.

Galerija slika