ilustracija

FOI kreirao novi portal za e-učenje - FOI ONLINE

D.N./FOI | 8.4.2020. u 09:28h | Objavljeno u Društvo

Slijedom ubrzane primjene e-učenja u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj te obzirom na činjenicu da je jedan od vodećih fakulteta u Hrvatskoj po primjeni e-učenja, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu pripremio je novi portal za online učenje – FOI ONLINE, koji na jednom mjestu integrira sve bitne informacije za nastavnike i studente, a koristan je i za nastavnike i učenike u osnovnim i srednjim školama. Materijale na portalu pripremilo je Povjerenstvo za e-učenje FOI-ja, Centar za razvoj programskih proizvoda FOI-ja te nastavnici FOI-ja.

Cilj ovog portala jest pružiti sve informacije i podršku u pripremanju i izvođenju online nastave i provođenju online ispita za nastavnike, a studentima pružiti korisne informacije i savjete kako što uspješnije pratiti online nastavu i ostvariti ishode učenja po pojedinom predmetu.
Nastavnicima se tako nude smjernice i upute u nekoliko kategorija:
- smjernice za izvođenje online nastave;
- korištenje LMS sustava Moodle za online nastavu;
- primjer provođenja online kolokvija;
- upute za snimanje nastavnih materijala;
- Big Blue Button (besplatan sustav za webinare)– upute za korištenje;
- Tips&tricks za uspješnu online nastavu.

FOI je na jednom mjestu objedinio i sve upute i sadržaje koje su za uspješno izvođenje online nastave do sada objavile i relevantne institucije za visoko obrazovanje u Hrvatskoj:
- upute MZO za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu;
- upute za online nastavu Centra za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu;
- video poduke o tehnologiji za potrebe održavanja nastave na daljinu, koje su za Sveučilište u Zagrebu pripremili doc. dr. sc. Mario Konecki i dr. sc. Mladen Konecki s FOI-ja;

 Uz to nastavnici mogu pogledati kako izgledaju primjeri dobre prakse - izdvojene teme pojedinih predmeta koji se izvode na FOI-ju te predložak e-predmeta za pripremu vlastitog. S druge strane, portal FOI Online i studentima nudi savjete u dvije kategorije:
- Tips&tricks za uspješno studiranje te
- BigBlueButton (sustav za webinare) – upute za studente.

U razvoju je i dio portala koji se odnosi na analitike učenja, a u okviru kojeg će nastavnicima biti dane preporuke za praćenje napretka studenata na pojedinom predmetu te ankete za procjenu e-predmeta od strane studenata, a na stranici će uskoro biti ukomponirane i smjernice za uspješno vođenje online sastanaka (poput sastanaka Katedre ili sastanaka projektnih partnera).

FOI planira kontinuirano nadograđivati informacije na ovom portalu, koji je dostupan na ovoj poveznici www.foi.unizg.hr/hr/online-nastava. Svi sadržaji su dostupni javno, a moguće se pretplatiti i na FOI Online newsletter te primati sve najnovije informacije vezane uz e-učenje.

- Najljepše zahvaljujemo kolegicama i kolegama iz Povjerenstva za e-učenje FOI-ja, Centra za razvoj programskih proizvoda FOI-ja te svim nastavnicima koji su sudjelovali u pripremi sadržaja za FOI Online portal - poručila je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i poručila da je portal svima javno dostupan i spreman za korištenje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci