FOI prva institucija iz Hrvatske koja se pridružila međunarodnom istraživačkom konzorciju ‘Bloxberg’

| 20.10.2022. u 12:33h | Objavljeno u Društvo

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prva je visokoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj koja se pridružila međunarodnom konzorciju istraživačke infrastrukture BLOXBERG. Radi se o infrastrukturi koja se temelji na blockchain tehnologiji namijenjenoj znanosti, a koji je uspostavio konzorcij vodećih svjetskih istraživačkih organizacija predvođena Max Planck Digital Library kako bi znanstvenicima i istraživačima pružio razne decentralizirane usluge diljem svijeta, s naglaskom na zaštitu njihovih autorskih prava.

O KONZORCIJU

Bloxberg je međunarodni blockchain posvećen znanosti, a njegova infrastruktura temelji se na Ethereum blockchainu otvorenog koda. Znanstvenici i istraživači članica konzorcija mogu iskoristiti Bloxberg za stvaranje transparentnog otiska svog rada, bez otkrivanja njegovog sadržaja. Počevši sa sustavom certificiranja istraživačkih podataka, Bloxberg infrastruktura je predodređena za proširenje i sustavno unapređenje alatima i decentraliziranim aplikacijama (dAPP) u skladu s potrebama znanstvenih istraživanja. Blockchain Bloxberg osnovan je u veljači 2019. od strane konzorcija jedanaest istraživačkih institucija, koje je pokrenula međunarodno prepoznata institucija Max Planck Digital Library.

ZAŠTITA AUTORSKIH PRAVA PUTEM BLOCKCHAIN TEHNOLOGIJE

Umjesto mehanizma zaštite autorskih prava dugotrajnim i nerijetko skupim pravnim putem, Bloxberg konzorcij koristi tehnologiju vlastitog blockchain sustava, koji je otvoren svim svojim članovima. Radi se o decentraliziranom sustavu pohrane i prijenosa podataka, pri čemu svim čvorovima blockchaina upravljaju sami članovi konzorcija. Cilj Bloxberg blockchaina je razvoj znanstvenih aplikacija uz pomoć DLT - tehnologije, a radi se o infrastrukturi koja omogućuje primjenu decentraliziranih usluga znanstvenicima na međunarodnoj razini, što znači i mehanizam provjere podataka, zaštite prava intelektualnog vlasništva, razmjene rezultata istraživanja, recenziranje, objavljivanje znanstvenih članaka i slično. „Blockchain je važna tehnologija s mnogo potencijala. Akademska zajednica bi ga trebala koristiti za potporu istraživanju i ubrzavanje inovacija, jer blockchain može označiti svaki korak u procesu istraživanja. Takvim pristupom znanstvenici mogu eksperimentirati i dijeliti svoje rezultate bez kompliciranih i skupih postupaka zaštite intelektualnog vlasništva. Zato smo se pridružili Bloxberg inicijativi i nadam se da je ovo samo početak prekrasne suradnje u mnogim znanstvenim područjima“ – kaže prof. dr. sc. Neven Vrček s FOI-ja.

NOVE MOGUĆNOSTI

Pridruživanjem Bloxberg konzorciju, FOI ima priliku biti jedan od dionika moderne i sigurne istraživačke platforme te i sam sudjelovati u kreiranju globalnih, decentraliziranih i autonomnih usluga za unaprjeđenje znanosti. Bloxberg infrastruktura od sada je na raspolaganju svim znanstvenicima i istraživačima s FOI-ja, a cilj je poticati njihovu suradnju među globalnom znanstvenom zajednicom, osnažujući ih kroz brzu i efikasnu zaštitu prava vlasništva, koje nadilaze institucionalne granice.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci