FINANCIJE Varaždinski kulturnjaci dobili više nego lani - preko 2,5 milijuna kuna Foto: arhiva vv/ilustracija

FINANCIJE Varaždinski kulturnjaci dobili više nego lani - preko 2,5 milijuna kuna

Julijana Marčec | 20.1.2023. u 17:40h | Objavljeno u Društvo

Ministarstvo kulture i medija objavilo je konačne rezultate za dodjelu sredstava ustanovama u kulturi, udrugama, umjetničkim organizacijama i samostalnim umjetnicima koji su se prijavili na Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2023. godinu.

Prema dostupnim podacima kulturnjaci s područja Varaždina zasad su dobili nešto više od 2,5 milijuna kuna, odnosno 332 tisuće eura.

Za ovogodišnji premijerni i reprizni program Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu je dobilo 800 tisuća kuna, odnosno nešto više od 106 tisuća eura, a tim će sredstvima, po riječima Senke Bulić, intendantice varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta, moći financirati planirani program koji su pripremili.

- Povećana su sredstva za 2023. godinu, a osim redovnog programa bit će nam osigurana i mogućnost razmjene predstava unutar programa konzorcija nacionalnih kazališta "K HNK". Uz sredstva ostalih financijera te vlastita sredstva moći ćemo realizirati planirani ambiciozan program u godini u kojoj obilježavamo 150 godina od otvaranja kazališne zgrade - rekla je Senka Bulić, intendantica HNK u Varaždinu. Uz to varaždinsko kazalište je dobilo i 20 tisuća kuna, odnosno 2.650 eura, za svoju koncertnu sezonu i organizaciju koncerata klasične glazbe.

Više i za Varaždinske barokne večere

Očekivani iznos, ali ipak povećan za 8,5 posto u odnosu na prijašnje godine, dobio je i varaždinski Koncertni ured, koji je na ovom natječaju dobio 650 tisuća kuna ili 86.270 eura za organizacijske troškove 53. Varaždinskih baroknih večeri.

- Odobrena sredstva su u rangu očekivanog, a tom iznosu treba pribrojiti i sredstva koja su od Ministarstva dobili ansambli i samostalni umjetnici za održavanje koncerata u Varaždinu u našoj organizaciji - rekao je ravnatelj Raymond Rojnik, dodavši kako još ima otvorenih natječaja na koje se prijavio Koncertni ured, pa čekaju rezultate, no svakako će kao i do sada, tijekom godine sami osigurati dio sredstava potrebnih za ovogodišnje programe.

Na ovom je natječaju dobro prošla i Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović", koja je za nabavu knjižne i neknjižne građe dobila 350 tisuća kuna odnosno nešto više od 46.400 eura, dok je za rad Matične službe osigurano gotovo 160 tisuća kuna ili nešto više od 21 tisuću eura.

- Od resornog Ministarstva smo zasad dobili sredstva na razini prijašnjih godina, neke rezultate još čekamo, a sredstva za program koji će ove godine biti još bogatiji i raznovrsniji osigurat ćemo sami - rekao je ravnatelj Mario Šoštarić i naglasio kako je i prihod od upisnina zasad zadovoljavajući.

Muzeju 40 posto više

Zadovoljni što je Ministarstvo prepoznalo i financijski podržalo njihov program su i u Gradskom muzeju Varaždin, jer su na ovom natječaju dobili 160 tisuća kuna, odnosno nešto više od 21 tisuće eura.

- U odnosu na prošlu godinu dobili smo četrdeset posto više sredstava i jako smo zadovoljni što je Ministarstvo prepoznalo da je naš prijavljeni program kvalitetan - kazao je ravnatelj Muzeja Miran Bojanić Morandini, istaknuvši pritom kako još čekaju rezultate natječaja za sredstva koja će iskoristiti za obnovu Staroga grada.

Među odobrenim programima koje će Ministarstvo kulture financijski podržati u ovoj godini našli su se i brojni likovnjaci. Za svojih 14 planiranih izložbi u Galeriji HDLU-a Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin dobilo je 20 tisuća kuna ili 2.654 eura, koliko je dobio i Kerameikon - Hrvatsko keramičarsko udruženje za svoj program "Ceramica multiplex", dok je Filmsko-kreativni studio VANIMA za 4. sezonu programa "Podrum ponedjeljkom" dobio 10 tisuća kuna odnosno nešto više od 1.300 eura, a galerija Zlati ajngel je za program kojim će obilježiti četvrt stoljeća galerije u Gajevoj dobila 40 tisuća kuna ili nešto više od 5.300 eura.

Kerekesh teatar i FolkoFonija

Za organizacijske troškove sedmog izdanja FolkoFonije - međunarodnog festivala tradicijske kulture varaždinski Centar tradicijske kulture dobio je 20 tisuća kuna, odnosno 2.654 eura, a Varaždinski komorni orkestar je za ovogodišnja koncertna gostovanja u Hrvatskoj dobio 120.000 kuna ili gotovo 16 tisuća eura.

Ministarstvo kulture i medija Kazališnoj družini Kerekesh teatar u ovom je natječaju odobrilo 50 tisuća kuna, odnosno nešto više od 6.600 eura za gostovanja u Hrvatskoj s repertoarnim predstavama, dok je Umjetnička organizacija Kerekesh teatar za organizaciju 14. Međunarodnog Tjedna smijeha u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, koji će biti održan od 3. do 12. ožujka, dobila 20 tisuća kuna ili 2.654,46 eura.