Festival kinča udruge "Magda i Luisa" iz Mađareva predstavljen kao primjer očuvanja nematerijalne kulturne baštine

J.Š./Varaždinske vijesti | 13.11.2021. u 20:15h | Objavljeno u Društvo

Festival kinča predstavljen je kao primjer očuvanja nematerijalne kulturne baštine u sklopu obilježavanja Dana nematerijalne kulturne baštine JI Europe čiji je organizator obilježavanja  Regionalni UNESCO centar za nematerijalnu baštinu iz Sofije, Bugarska.

Od 2019. godine udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva na čelu s voditeljem Tiborom Martanom, učiteljem i etnologom, organizira posebnu smotru tradicijskih ukrasa od krep papira pod nazivom Festival kinča, koja je vrlo dobro prihvaćena, a ideja je proširiti sudjelovanje i na međunarodnoj razini.

Naime, u sjeverozapadnom i središnjem dijelu Hrvatske tehnika izrade ukrasa od krep papira poznata je zasigurno nekoliko stoljeća, pokazuju tako i istraživanja.

Cvijeće i druge vrste ukrasa (figurice, lančići) korišteni su za ukrašavanje raznih predmeta i prostora u raznim prilikama. Najspecifičnije su kićenje kuće u vrijeme Božića prije pojave božićnog drvca, kićenje drvenih i drugih vrsta svetih križeva na stazama i groblju te uređenje prostora na raznim svečanostima poput vjenčanja, krštenja i drugih životnih ili vjerskih slavlja.

Osim pojedinaca koji znanje čuvaju u krugovima obitelji, od upisa umjetnosti u državni registar kao nematerijalno kulturno dobro 2007. godine, izrada cvijeća od krep papira popularizirana je u muzejima (npr. Muzej na otvorenom u Kumrovcu) i nevladine organizacije.

Inače, u sklopu Festivala prezentira se rad više od 20 udruga i skupina učenika iz središnje i sjeverne Hrvatske, a tijekom cijele godine organiziraju se edukativna predavanja, izložbe i promotivna događanja.