EYE VARAŽDIN Najveći događaj za mlade u Europi, 40 različitih aktivnosti, prilika za pitanja i kritike

tb/vv | 23.11.2022. u 13:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Organizatori ističu kako će biti zanimljivih radionica koje nisu vezane samo za “ozbiljnije” teme. Mladi će moći sudjelovati i na radionicama storytellinga, disc-golfa, body movementa, samoobrane, voguinga, lobiranja i zagovaranja, a bit će tu i koncerata, silent disco partyja i velikih partyja

EYE Varaždin jedan je od najvažnijih i najvećih događaja za mlade u Europi. Riječ je o dvodnevnom događaju koji će se 25. i 26. studenog održati u Areni Varaždin, a mladi će moći sudjelovati u više od 40 različitih aktivnosti: panelima, radionicama, okruglim stolomavi, simulacijama, igrama, sportskim aktivnostima, izložbma, performansma, radionici pokreta, voguingu, koncertima i partyjima. Sudjelovanje na svim aktivnostima je besplatno.

Mladi u fokusu

- Sve te aktivnosti kreirali su mladi koji su se javili putem javnog poziva, predložili ih sami, a sad će ih i voditi. Isto tako, važno je naglasiti i da su na EYE-u Varaždin mlade osobe u fokusu. Daje im se prilika da ravnopravno razgovaraju, izraze svoje mišljenje, kritiziraju i postavljaju pitanja donositeljima odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Jedan od ciljeva je približiti mladima procese donošenja odluka, Europski parlament, ali i dati im priliku da budu kreativni i umrežavaju se – rekao je Viktor Oleg iz P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu, jednog od organizatora događaja. Naglašava kako mladi itekako imaju puno toga za reći - kad ih se pita.

Program su nazvali Zero Borders (Bez granica) i podijelili u tri programske cjeline: TA POLITIKA, COOLTURA i HENGANJE. Glavna poruka programa Zero Borders (Bez granica) usmjerena je na rušenje svih granica i prepreka koje su postavljene na razini cijele Europe unatrag nekoliko godina – od pandemije, migracijskih izazova, ekoloških katastrofa do rata. Prijavljeno je oko 600 mladih, a dolaze iz brojnih zemalja - Italije, Francuske, Španjolske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Velike Britanije, Litve, Rumunjske, Bugarske, Malte, Jordana, Turske, Indije, Alžira, Nigerije.

event-cover___5_.jpg

Za organizaciju jednog ovakvog događaja potrebno je i puno volontera, a na EYE Varaždin bit će više od 90 volontera i volonterki, većinom iz Varaždina, Zagreba i okolice, ali imaju i nekoliko stranih volontera i volonterki koji samo zbog EYE-a dolaze u Varaždin.

- Mi u P4 unazad nekoliko godina radimo na jačanju volonterske mreže u gradu Varaždinu i moram priznati da nam ide poprilično dobro. U P4 imamo svoju bazu volontera i volonterki koji nam redovito pomažu u organizaciji svih događaja pa tako i EYE-a Varaždin. Na društvenim mrežama i tijekom predstavljanja EYE-a Varaždin po varaždinskim fakultetima i školama, javilo nam se puno zainteresiranih. Možemo reći da mladi stvarno imaju interesa uključiti se u volontiranje, a njihovi su zadaci stvarno različiti – od same pripreme i pospremanja do info-pulta, ekipe za društvene mreže, fotografske ekipe, hospitality ekipe, ekipe za recikliranje/pospremanje, tehničke ekipe - govori Viktor Oleg i ističe kako su im zaista zahvalni na angažmanu, volji i interesu jer organizacija ovako velikog događaja ne bi bila moguća bez njih.

Dolaze brojni gosti

Okosnica programa bit će paneli, na kojima mogu sudjelovati uglavnom mladi od 15 do 30 godina, no zainteresirana javnost moći će pratiti i sudjelovati na 4 glavna panela online – panele će streamati na Facebooku i YouTubeu @pecetri. A četiri glavna panela su: Europska godina mladih 2022 – što je donijela mladima?; Europska demokracija nakon izbora za Europski parlament 2024.: Vladavina prava za sve?; Europska budućnost Jugoistočne Europe – izazovi i kameni spoticanja; Efektivne stambene politike za mlade – puste želje ili stvarnost?

Sudjelovanje na spomenutim panelima potvrdili su naši europarlamentarci Predrag Fred Matić, Karlo Ressler, Željana Zovko, Tonino Picula, Tomislav Sokol, slovenska europarlamentarka Irena Joveva, nizozemska europarlamentarka Sophia in ‘t Velt, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter te brojni mladi aktivisti iz, primjerice, Slovenije, Rumunjske i Bugarske. Bit će tu i novinarka Ivana Dragičević i stručnjaci različitih područja kao što su Matej Bule (Hrvatska narodna banka), Igor Dekanić (stručnjak za energetiku i profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu), Rado Bekeš (stručnjak za financije) i Branimir Vidmarović (stručnjak za međunarodne odnose), ali i popularni hrvatski TikToker Dario Marčac.

event-cover___4_.jpg

Organizatori ističu kako će biti zanimljivih radionica koje nisu vezane samo za “ozbiljnije” teme. Mladi će moći sudjelovati i na radionicama storytellinga, disc-golfa, body movementa, samoobrane, voguinga, lobiranja i zagovaranja, a bit će tu i koncerata, silent disco partyja i velikih partyja.

U organizaciji događaja pomažu i Grad Varaždin i TZ Grada Varaždina, a EYE Varaždin grade uz pomoć varaždinskih stručnjaka i stručnjakinja koji s njima rade na produkciji događaja, tehničkom opremanju i logistici, uređenju itd. Srž organizacijskog tima EYE-a Varaždin zapravo čini samo pet osoba: Nino Preložnjak, Viktor Ožeg, Lea Labaš, Jelena Brcković i Antonio Mohenski.

Svečano otvorenje i završni party

U petak 25. studenog u 20.15 sati u velikoj dvorani varaždinske Arene bit će svečana ceremonija otvorenja EYE-a Varaždin. Svečanu ceremoniju režira Sanja Tropp Fruhwald, dramaturg je Mario Kovač, a u ceremoniji sudjeluju varaždinske mlade snage uz pomoć svojih profesora/profesorica i mentora/mentorica: učenici i učenice Glazbene škole Varaždin, plesačice Plesnog studija Vindi, a posebno iznenađenje bit će nastupi mladih varaždinskih snaga rapa i hip-hopa, Jureka i Baisa.

- Svi oni će na suvremeni način ispričati priču o mladima koji su cijelu Europu doveli u Varaždin, te na suvremeni način spojiti "klasično i moderno", "prošlost i sadašnjost", "lokalno i globalno". Zbog ograničenog broja mjesta, svi zainteresirani će svečanu ceremoniju moći pratiti uživo na Facebook stranici ili You Tube kanalu @pecetri! - kažu organizatori.

burak_16-9.jpg

U subotu, 26. studenog od 20 sati počinje veliki završni party s planetarno popularnim DJ-om Burakom Yeterom. Party je otvoren je za sve zainteresirane, ne samo za mlade. Želite li na završni party, potrebno se registrirati jer je broj mjesta ograničen. Registracijski obrazac nalazi se na www.eyevarazdin.eu (ljubičasti dio sa slikom Buraka Yetera). Atmosferu će zagrijavati odličan duo cura i dečko, a na afteru će svirati Varaždinka niniva.

Nastupit će i osam mladih bendova i izvođača sa Sjevera Hrvatske u programu pod nazvivom MP4 Awards. Arbod, Ški, Giogio, D.B.Bare i Kae Sven, Dodger Artfool & The Vipers, Letargija, Munchmen i The Haze se bore (u tijeku je glasanje u MP4 dijelu na www.eyevarazdin.eu) za titulu izvođača godine, grupe godine i pjesme godine, a nagrade će im biti dodijeljene upravo u sklopu MP4 Awardsa.