Etika, bioetika i sport: Renomirani znanstvenici stižu na konferenciju u Varaždin Foto: VV arhiva

Etika, bioetika i sport: Renomirani znanstvenici stižu na konferenciju u Varaždin

Varaždinske vijesti | 1.4.2022. u 09:03h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu će se u subotu 2. travnja održati 3. znanstvena konferencija "Etika, bioetika i sport", čiji je idejni začetnik, inicijator i organizator Varaždinac doc. dr. sc. Matija Mato Škerbić s Fakulteta hrvatskih studija.

- U posljednje vrijeme etika, a posebno bioetika sporta postala je najpropulzivnije i po mnogočemu najvažnije područje filozofije sporta, koje se bavi nekim od najsloženijih problema u suvremenom sportu poput kiborgizacije (slučajevi Oscar Pistorious i Marcus Rehm), interseksualnosti (slučaj Caster Semenya) i transrodnosti sportaš(ic)a (kao što su Laurel Hubbard i Lia Thomas), brojni slučajevi dopinga i skandali (s najnovijim slučajem 15-godišnje klizačice Kamile Valieve), problemi kategorizacije u sportu, različite prijetnje integritetu sporta - napominje doc. dr. sc. Matija Mato Škerbić s Fakulteta hrvatskih studija, koji je inicirao i osmislio konferenciju "Etika, bioetika i sport".

Predvodio je i organizaciju prvih dviju izdanja 2018. i 2019., a nakon dvije pandemijske godine, konferencija koja se bavi ranije spomenutim, ali i mnogim drugim pitanjima u sportu, ponovno se vraća, u interdisciplinarnom okružju znanstvenika iz različitih područja: medicine, biologije, sportskih znanosti, filozofije te etike, teologije, pedagogije i obrazovanja, političkih znanosti i sociologije.

Osim toga, ovogodišnja je konferencija na neki način preteča obilježavanja 50. obljetnice uspostave filozofije sporta kao zasebne discipline ili grane opće filozofije 1972., kao i godišnje konferencije Međunarodnog društva za filozofiju sporta (IAPS) čije će se središnje proslave održati na Penn State University u kolovozu ove godine.

Kako ističe doc. dr. sc. Škerbić, 3. konferencija "Etika, bioetika i sport" nastavlja slijediti svoj ranije proklamirani i utvrđeni koncept i inklinacije: okuplja istaknute regionalne znanstvenike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine zajedno s nekim od najutjecajnijih svjetskih autoriteta u ovoj oblasti, uz podršku nekoliko međunarodno priznatih znanstvenika. Tako će ove godine plenarna predavanja održati tri globalna barda filozofije sporta: R. Scott Kretchmar s Pennsylvania State University (SAD), Sigmund Loland s Norwegian School of Sport Sciences u Oslu (Norveška) i Jim Parry sa Sveučilišta Leeds (UK) i Karlovog sveučilišta u Pragu (Češka).

Robert Scott Kretchmar jedan je od utemeljitelja discipline 1972. Tijekom desetljeća objavio je više od 80 članaka, 35 poglavlja u knjigama i 5 knjiga. Član je Američke kineziološke akademije. Za svoj rad u dva je navrata dobio najveće svjetsko priznanje za filozofiju sporta IAPS Distinguished Scholar Award, te je izabran za akademika u Američkoj akademiji kinezilogije. Njegova knjiga Praktična filozofija sporta (Practical Philosohy of Sport) jedan je od najutjecajnijih klasika unutar discipline, u kojoj je predstavio poznati koncept "sve-ili-ništa logike" sporta (zero-sum logic).

Sigmund Loland vodeći je autoritet na temu fair playa u sportu i autor knjige Fair Play u sportu: Sustav moralnih normi (Fair Play in Sport: A Moral Norm System). Loland je vrlo ekstenzivno objavljivao u području etike i filozofije sporta te je autor 8 knjiga, više od 70 članaka i 40 poglavlja u knjigama. Trenutačni je član Etičkog odbora Svjetske antidopinške agencije (WADA) i Odbora za istraživanje pri Centru za olimpijske studije MOO-a. Zajedno s Gunnarom Breivikom izgradio je jedan od najprepoznatljivijih centara filozofije sporta u Europi, na Sveučilištu u Oslu.

Jim Parry je vodeći autoritet u filozofiji olimpizma i autor najvažnijih knjiga iz tog područja kao što su The Olympic Games Explained (2005, s V. Girginovom), Olympic Ethics and Philosophy (2012, s M. McNamee) i Olympic Values and Ethics (2012, sa S. Brownellom). Osnivač je Britanske olimpijske akademije te Britanskog društva za filozofiju sporta (BPSA). Posljednje dvije godine intenzivno se bavi nekim od najvažnijih problema u suvremenom sportu kao što su pitanja e-sporta i problemom kategorizacije u sportu.

Ovogodišnji popis regionalnih sudionika čine: Edin Branković iz Bosne i Hercegovine, Lev Kreft, Milan Hosta i Jernej Pisk iz Slovenije, Miloš Marković i Sandra Radenović iz Srbije, Morana Brkljačić, Bruno Ćurko, Igor Eterović, Ivica Kelam, Anđelo Maly, Ana Maskalan, Petra Korać, Matija Mato Škerbić i Ivana Zagorac iz Hrvatske. Popis nadopunjuje dvoje istaknutih međunarodnih gostiju - Sandra Meeuwsen sa Sveučilišta Erasmus u Rotterdamu (Nizozemska) i mladi brazilski znanstvenik Marcus Campos sa Sveučilišta Leuven u Belgiji.

Organizatori konferencije su Znanstveno istraživački odbor za bioetiku i sport Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Hrvatsko filozofsko društvo i Hrvatsko bioetičko društvo. Dvodnevna konferencija održava se 1. i 2. travnja u Zagrebu i Varaždinu.

Prvi dan se održava u prostoru Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku u Zagrebu (Ivana Lučića 1a) s početkom u 9.00 sati, a u subotu 2. travnja u Multimedijalnoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu (Franjevački trg 10) s početkom u 9.30 sati.