Energetska obnova SŠ Novi Marof: Imat će solarnu elektranu i struju za prodaju

J.Š./Varaždinske vijesti | 25.7.2017. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr. sc. Ljubomir Majdandžić u Velikom su Bukovcu s korisnicima potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Riječ je o projektima energetske obnove zgrade OŠ Franje Serta u Bednji, zgrade Srednje škole Novi Marof i zgrade Osnovne škole Veliki Bukovec.

Potpisivanju je nazočio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je istaknuo da se radi o investiciji od 1,63 milijuna kuna, čime su se ukupna ulaganja u objekt popela na gotovo 5 milijuna kuna.

- Posebno mi je zadovoljstvo da smo na tome intenzivno radili, i ja kao gradonačelnik, i svi zajedno lobirajući prema Ministarstvu graditeljstva, a drago mi je da je bivši župan i sadašnji ministar nastavio ono što smo predlagali od strane Županije, Grada i škole. Ministar je to sada potpisao, kao i v.d. direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i projekt može početi – rekao je gradonačelnik Jenkač. Podsjetio je da se već prošle godine napravilo mnogo na unutarnjem uređenju škole te da je ovo nastavak obnove objekta.

- Za grad Novi Marof ovo je vrlo važan projekt, ne samo zbog srednje škole, već i zbog ljepše vizure centra grada. Naime, novouređena zgrada s novom fasadom, prozorima i krovištem te lijepo uređen okoliš svakako će uljepšati izgled centra – pojasnio je Jenkač.

Ravnateljica Srednje škole, Jasminka Behin, koja je i potpisala ugovor o uređenju objekta, objasnila je koji će se sve radovi izvoditi u slijedećih nekoliko mjeseci.

- Dobili smo sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojima ćemo izvana kompletno obnoviti školu. Tu će biti i solarna elektrana, pa će grijanje biti jeftinije, a imat ćemo i električnu energiju za prodaju. Potrošnja energije bit će manja i više će nam sredstava ostati za druge stvari. A nova stolarija, fasada i novo krovište školskoj su zgradi prijeko potrebni – zaključila je Behin.