Energetska obnova: Bolji uvjeti za više od 1.000 učenika Srednje škole Ivanec i Druge gimnazije Varaždin

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.3.2019. u 17:06h | Objavljeno u Društvo

Više od 1.000 učenika te 154 nastavnika i djelatnika Srednje škole Ivanec i Druge gimnazije Varaždin imat će puno kvalitetnije uvjete za rad, a školske zgrade će biti energetske učinkovite te će se ostvarivati značajne uštede na energentima. Sve učionice u Drugoj gimnaziji će, primjerice, biti klimatizirane, a ivanečka Srednja škola će udvostručiti proizvodnju električne energije putem sunčane elektrane.

Istaknuto je to danas, 7. ožujka, na uvodnoj konferenciji EU projekata „Energetska obnova zgrade Srednje škole Ivanec na adresi Eugena Kumičića 7, Ivanec“ i „Energetska obnova zgrade Druge gimnazije Varaždin na adresi Hallerova aleja 6a, 42000 Varaždin“, koja je održana u Srednjoj školi Ivanec.

- Od 70 milijuna kuna, koliko će biti uloženo u energetsku obnovu 22 škole u Varaždinskoj županiji, čak 18,7 milijuna kuna se odnosi na Srednju školu Ivanec i Drugu gimnaziju Varaždin. Obnova triju škola je već dovršena, a trenutno radovi traju u 10 škola, dok će u još devet početi nakon srpnja. Zahvaljujući tim ulaganjima, godišnja ušteda na energentima iznosit će 980.000 kuna, što je značajan iznos, koji ćemo onda moći iskoristiti za nova ulaganja – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Projekti se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Ulaganja će značajno doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera energetske obnove. U Srednjoj školi Ivanec će godišnje uštede potrebne toplinske energije iznositi 57,27 % godišnje, a u Drugoj gimnaziji Varaždin 50,86 % godišnje.

Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Srednje škole Ivanec iznosila je 8.262.439,65 kuna, a nakon provedenog postupka javne nabave za radove povećala se na 9.457.409,55 kuna. Od toga dodijeljena potpora iz EU fonda iznosi 4.500.852,15 kuna (47,6 %). Sufinanciranje Varaždinske županije, osnivača škole, iznosi 4.956.757,4 kune (52,4 %), od čega je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata 2.172.543,79 kuna.

- Naša škola je poznata projektnoj orijentiranosti na EU fondove, a s projektom energetske obnove dosegnuli smo 2,5 milijuna eura. Energetska obnova nam puno znači jer je škola velika, stari dio izgrađen je još 1959. godine, a novi 1984., pa će radovi osigurati bolje uvjete rada i boravka učenika i djelatnika. Imamo 475 učenika, a naša vizija je da školu razvijamo u smjeru škole budućnosti – rekla je ravnateljica Srednje škole Ivanec Lidija Kozina.

Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Druge gimnazije Varaždin iznosila je 8.174.001,99 kuna, a nakon postupka javne nabave 9.326.638 kuna. Od toga je 4.512.078,59 kuna (48,38 %) bespovratnih potpora iz EU fonda. Varaždinska županija projekt sufinancira s 4.814.559,41 kuna (51,62 %), od čega je 2.149.394,03 kune iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

- Napokon smo dočekali da se možemo javiti na europske fondove uz podršku Varaždinske županije. U našu školu, koja ima 558 učenika, uloženo će biti 9,3 milijuna kuna, što je najveća investicija u zadnjih 50 godina. Radi se kompletna energetska obnova, od poda do krova. Radovi obuhvaćaju promjenu te izolaciju krovišta, termofasadu, promjenu stolarije, postavljanje fotoćelija da sami možemo proizvoditi struju, novu suvremenu toplinsku stanicu zahvaljujući čemu ćemo zimi imati grijanje, a ljeti hlađenje – rekla je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci