Elektrostrojarska škola Varaždin novim projektom pomaže talentiranim učenicima u STEM području Foto: Krešimir Đurić

Elektrostrojarska škola Varaždin novim projektom pomaže talentiranim učenicima u STEM području

| 10.7.2017. u 18:44h | Objavljeno u Društvo

Elektrostrojarska škola Varaždin danas je u Županijskoj palači predstavila projekt "Daroviti osnovnoškolci@digitalna fabrikacija". Riječ je o projektu vrijednosti 821.850,20 kuna, sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda, a partneri Elektrostrojarske škole na ovom projektu su Varaždinska županija, Veleučilište VERN, Osnovna škola Sračinec, Osnovna škola Tužno, tvrtka Mobilisis d.o.o. te udruga SVIMA s otoka Visa.

Kako je istaknuo Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole, svrha projekta je unaprijediti kapacitete Elektrostrojarske škole i ključnih sudionika na županijskoj razini vezane uz didaktičko-metodičke pristupe u radu s darovitim učenicima viših razreda osnovnih škola iz Varaždinske županije na temelju koncepta "laboratorij digitalne fabrikacije" - multidisciplinarnog odgojno-obrazovnog sadržaja za darovite učenike koji će primarno povezivati područja 2D/3D dizajna, programiranja, elektronike i robotike.

- Ideja ovog projekta je da prepoznajemo talentirane učenike koji su motivirani i koji žele raditi, te da im dajemo jednake mogućnosti, a naglasak će biti i na uključivanju djevojčica. Novost će biti i u tome da učenici neće dobiti gotove robote, već će ih sami osmisliti, isprogramirati, a zatim ih pomoću 3D printera i izraditi. Riječ je, dakle, o kreativnom i multidisciplinarnom pristupu razvijanju nadarenosti i inovativnosti. Budući da je jedan od partnera i privatna tvrtka, želja nam je da sve to povežemo i s gospodarstvenicima - pojasnio je Kos.

Kroz međusektorsku suradnju (sustav obrazovanja na razini Varaždinske županije, visokoučilište, lokalna tvrtka/industrija, udruga na području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja), u okviru projekta bit će razrađen i pilotiran multidisciplinarni program "Laboratorij digitalne fabrikacije". Usto, među najvažnije elemente ovog projekta Kos je izdvojio i jačanje kompetencija nastavnog osoblja/stručne službe Elektrostrojarske škole i ključnih dionika za rad s darovitim učenicima viših razreda osnovnih škola te pilotiranje novog programa "Laboratorij digitalne fabrikacije" kroz centre izvrsnosti, vršnjačko mentorstvo i međusektorsku suradnju. Projekt će uključiti i rad s učenicima OŠ Sračinec i OŠ Tužno te Ljetni kamp na otoku Visu, a dio sredstava iskoristit će se i za nabavu 3D printera, 3D skenera i CNC uređaja za izradu tiskanih pločica.

- Ovaj projekt rezultat je rada centara izvrsnosti koje smo pokrenuli još prije desetak godina i u kojima se sustavno radilo te stručnih osposobljavanja ravnatelja i nastavnika. Cijenim sve škole, većina njih je pokazala velike rezultate, ali Elektrostrojarska škola je pokazivala jednu dodatnu dimenziju energije, osobito u segmentu povezivanja s potrebama gospodarstva. Ovdje je riječ o multidisciplinarnom projektu koji daje širok spektar znanja, a posebno veseli činjenica da dovodi do konkretnog, opipljivog proizvoda koji se pretvara u tržišnu vrijednost - istaknuo je župan Radimir Čačić na početnoj konferenciji projekta.

Važnu ulogu iskorištavanja europskih fondova u razvoju obrazovanja i stvaranju zajednice inovativnosti naglasio je i prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN.

- Europski projekti su izuzetno velika šansa za svakog tko je motiviran da razvija svoje sposobnosti. Mi smo u Elektrostrojarskoj školi prepoznali partnera koji upravo to i radi, a takav je pristup prisutan i u cijeloj Varaždinskoj županiji. Veleučilište Vern je krenulo kao visoka škola ekonomije i poduzetništva, i mi razvijamo upravo taj poduzetnički duh jer to je jedino što danas može održati visokobrazovnu ustanovu, ali i svaku drugu ustanovu u području obrazovanja. Ne treba gledati smo formalne osnovnoškolske, srednjoškolske ili visokoškolske programe kao osnovu za ono što će u budućnosti učenici trebati. Treba razvijati i neformalne programe upravo kroz ovakve projekte gdje će se prepozanti daroviti, talentirani učenici, ali i prije svega motivirati učenike da se usmjere prema određenom području. Ovaj projekt usmjerava upravo prema STEM području, što je danas u Hrvatskoj velika potreba - istaknuo je Cvrtila.

Projekt "Daroviti osnovnoškolci@digitalna fabrikacija" započeo je u lipnju ove godine, a provodit će se do studenog 2018. godine.