Elektrostrojarska škola Varaždin i Srednja škola Maruševec dobile Erasmus akreditaciju

| 8.2.2022. u 13:21h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Danas je u atriju Županijske palače  održana konferencija za medije na kojoj su ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos te ravnatelj  Srednje škole Maruševec s pravom javnosti informirali prisutne o dobivenim Erasmus akreditacijama u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Uz ravnatelje, konferenciji su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek te zamjenica pročelnika Sanja Herceg.

Kako je naglasio pročelnik Huđek, upravo je za Varaždinsku županiju izuzetno bitno što su ove akreditacije dobivene u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

- Znamo da čak 70 % srednjoškolskog sustava naše županije čini sustav strukovnog obrazovanja kojeg pohađa oko 5.000 učenika. Ako znamo da strukovno obrazovanje predstavlja temelj i vezu s gospodarstvom i tržištem rada, onda moramo itekako voditi računa o kvaliteti obrazovanja koju imamo te imati garanciju da sve naše škole posjeduju sposobnost komuniciranja s Europom oko izgradnje europskog prostora obrazovanja – rekao je pročelnik te dodao kako će dvije škole zahvaljujući ovoj akreditaciji u narednom sedmogodišnjem razdoblju imati stabilan izvor financiranja i moći ulagati u budućnost te slikovito zaključio da su škole ishodile ulaznicu da mogu „igrati Ligu prvaka, odnosno igrati u elitnom razredu“.

Ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos je naveo kako Elektrostrojarska škola u europskim projektima aktivno sudjeluje više od deset godina.

Uvijek se pitamo što čini dobru školu. To su prostor i oprema koji su uloga i zadaća Varaždinske županije i tu nemamo što pričati jer je riječ o ogromnim ulaganjima s kakvima se rijetko tko može pohvaliti, a na školama je osigurati neke druge uvjete. Učenici danas moraju imati povoljno okruženje u kojem će učiti, a na ovaj način mi stvaramo šire područje u kojem će učiti od svojih vršnjaka u drugim zemljama – rekao je Igor Kos dodavši da u sklopu projekta kreće i izborni modul vezan uz razvoj video igara.

Spomenimo kako će vrijednost projekta godišnje u idućih sedam godina iznositi između 90.000 i 100.000 eura, a Elektrostrojarska škola tridesetak svojih učenika planira svake godine poslati u druge države.

Ravnatelj Srednje škole Maruševec s pravom javnosti Dejan Stanjević je prisutne informirao kako će njihova dva zdravstvena smjera godišnje provoditi tri projekta mobilnosti u kojima će sudjelovati njihovi učenici i nastavnici, a njihova vrijednost godišnje u idućih sedam godina također će iznositi između 90.000 i 100.000 eura.

Srednja škola Maruševec se nalazi u ruralnom području, našu školu pohađaju učenici koji nemaju jednake mogućnosti, a imaju potencijale. Upravo nam ova akreditacija omogućava lakši način da se dođe do sredstava koja omogućuju ispunjavanje zadanih ciljeva – zaključio je ravnatelj Stanjević.

080222_erasmus_akreditacije_1.JPG

080222_erasmus_akreditacije_2.JPG

080222_erasmus_akreditacije_3.JPG