ELEKTRIČNA ERGELA Nakon električnog Kadetta, mladi profesor informatike prerađuje i BMW Foto: Fran Bijelić

ELEKTRIČNA ERGELA Nakon električnog Kadetta, mladi profesor informatike prerađuje i BMW

| 23.12.2017. u 20:51h | Objavljeno u Društvo

Već prije dvije godine, kada je stari Opel Kadett vlastitim rukama pretvorio u električni automobil, Matija Lisičak iz Svetog Ilije napomenuo je da želi napraviti jače i bolje električno vozilo. Ovih je dana počeo ostvarivati tu ideju - kupio je rabljeni BMW serije 5 i bacio se na posao.

- Riječ je o malo “žešćoj” preradi prema kojoj je onaj Opel “za djecu u vrtiću”. Počeo sam rastavljati auto, imam dijelove, baterije su od Tesla modela S85. Tesla inače ima ukupno 16 modula, ja sam kupio osam modula s jednog razbijenog Tesle u Engleskoj, ukupnog kapaciteta oko 47 kWh. Kupio sam kontroler za elektromotor Warp, američki istosmjerni motor namijenjen baš za električne automobile. Kod ove prerade nije problem samo u automobilu koji treba “hakirati” tako da bi sve moglo raditi i bez motora, već je problem i u baterijama, jer se ovdje radi o puno većim naponima pa se drugačije radi nego kod mog prijašnjeg električnog automobila. Svaka baterija mora imati battery management system, sustav upravljanja baterijom, kako bi sve radilo kako treba - objasnio nam je Matija, koji radi kao profesor informatike u Gospodarskoj školi Varaždin i Srednjoj školi Novi Marof.

S obzirom na malo veću potrošnju težeg automobila, električni BMW trebao bi imati domet do 300 kilometara po jednom punjenju, što je ipak više od Opela čiji je domet od 70-100 kilometara.

Opširnije o novoj preradi, ali i "garaži na kat" pročitajte u božićnom broju Varaždinskih vijesti koji je u prodaji od 23. prosinca...

matija-lisicak-sveti-ilija-elektricni-automobil-1.JPG

matija-lisicak-sveti-ilija-elektricni-automobil-2.JPG

matija-lisicak-sveti-ilija-elektricni-automobil-3.JPG

matija-lisicak-sveti-ilija-elektricni-automobil-4.JPG

matija-lisicak-sveti-ilija-elektricni-automobil-5.JPG

matija-lisicak-sveti-ilija-elektricni-automobil-6.JPG