Ekipa iz Elektrostrojarske škole Varaždin među najboljima u Statističkom natjecanju Foto: ilustracija

Ekipa iz Elektrostrojarske škole Varaždin među najboljima u Statističkom natjecanju

Varaždinske vijesti | 27.3.2021. u 12:10h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Izazovna školska godina 2020./2021. nije zaustavila srednjoškolce da još jednom pokažu koliko vole i razumiju statistiku te sudjeluju u Statističkom natjecanju, koje već četvrtu godinu organizira Državni zavod za statistiku.

Računanje, pronalazak točnih podataka i primjenu statistike najbolje je u kategoriji A, za učenike 3. i 4. razreda, svladala ekipa STATHLETES iz Srednje škole Novska. Da odlično zna spojiti znanje, kreativnost i igru s podacima, pokazala je i ekipa GIMNACK21 iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, koja je odnijela pobjedu u kategoriji B, za učenike 1. i 2. razreda. Ove su godine Statističkom natjecanju, koje se odvija kao nacionalna faza Europskoga statističkog natjecanja, posebno prionule ekipe iz Istre. Naime, među najboljima u obje kategorije našle su se čak tri ekipe iz najzapadnije hrvatske županije. Drugo i treće mjesto u kategoriji B odlazi u Ekonomsku školu Pula, gdje je ekipa TIM.2B došla do drugoga, a ekipa TIM.2A do trećeg mjesta. U kategoriji A, na korak do pobjede bila je ekipa MEC iz Elektrostrojarske škole Varaždin, dok nagrada za treće mjesto i ovaj put svoje vlasnike pronalaziu Istri, točnije ide u ruke ekipe BINOM21 iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin.

Čini se da je Nagrada javnosti posebno draga svima onima koji prate natjecanje jer ih je u ovoj natjecateljskoj sezoni čak četiri tisuće sudjelovalo u glasovanju, što je znatno više nego u prošloj godini, kad je je svoje mišljenje izrazilo oko dvije i pol tisuće glasača. Javnosti su se najviše svidjele prezentacije ekipe MEC iz Elektrostrojarske škole Varaždin (kategorija A) i ekipe ROYALFLUSH iz zagrebačke I. gimnazije (kategorija B). Sve navedene ekipe očekuju bogate nagrade koje su i ove godine osigurali sponzori natjecanja.

- Ono na što su se svi u posljednje dvije školske godine morali naviknuti, u Statističkom natjecanju pravilo je od prvog dana! Kao i u prethodnim izdanjima, cijelo natjecanje odvijalo se online pa su se razmjena znanja i kreativnih ideja u primjeni statistike i dalje mogli nesmetano odvijati. Tako je posljednja statistička virtualna avantura okupila 251 prijavljenu ekipu te 700 sudionika. Dokaz je to da unatoč posebnim okolnostima i različitim zahtjevima redovite nastave, hrvatski srednjoškolci i njihovi mentori itekako imaju interes, odnosno željni su statističkih izazova. Posebno se tomu raduje komunikacijsko-organizacijski tim DZS-a koji je, s još jednom uspješnom natjecateljskom sezonom iza sebe, korak bliže ostvarenju dugoročnog cilja – promociji statističke pismenosti čiji su rezultat mladi statističari koji razumiju brojke i njihovu važnost. Za očekivati je da će srednjoškolci ostati vjerni pokazivanju svog znanja i odmjeravanju snaga s vršnjacima i u idućim natjecateljskim sezonama - priopćili su iz Državnog zavoda za statistiku.