Edukacija za djelatnike Dječjeg vrtića "Ivančice" Ivanec Foto: Ilustracija

Edukacija za djelatnike Dječjeg vrtića "Ivančice" Ivanec

M.P./Varaždinske vijesti | 31.1.2016. u 08:01h | Objavljeno u Društvo

U Dječjem vrtiću „Ivančice“ Ivanec u četvrtak je održana edukacija namijenjena osposobljavanju odgojno-obrazovnih radnika i stručnih suradnika školskih i vrtićkih ustanova za pružanje prve pomoći djeci i učenicima sa zdravstvenim teškoćama u skladu s njihovim potrebama. Edukaciji je nazočilo 24 djelatnika DV „Ivančice“ Ivanec.

Edukacija se organizira zahvaljujući zajedničkom projektu Društva Crvenog križa Varaždinske županije i GDCK Ivanec koji su u zajedničkoj suradnji, a sukladno interesu školskih i vrtićkih ustanova, krenuli s osposobljavanjem djelatnika ovih ustanova krajem prošle godine. U sklopu ovog projekta odgojno-obrazovni djelatnici educiraju se iz osnova pružanja prve pomoći učenicima sa zdravstvenim teškoćama.

Edukacija se provodi sukladno ''Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima'' u trajanju od osam sati kroz predavanja i praktični rad i kroz program koji uključuje 10-tak nastavnih cjelina/tema koje se obrađuju u ovoj edukaciji i to - astma, konvulzije, šećerna bolest, alergija i anafilaktički šok, krvarenje i otvorene ozljede, ozljede kostiju i zglobova, dijete bez svijesti koje normalno diše, osnovno održavanje života.

Cilj ove edukacije je pridonijeti sjecanju dodatnih znanja i vještina odgojno-obrazovnih radnika za prepoznavanje i pojavu prvih simptoma određenih zdravstvenih stanja kod djece i učenika. Na taj način odgojno-obrazovni radnici u iznimnim situacijama mogu reagirati na odgovarajući način, potrebitom pružiti potrebnu prvu pomoć, spriječiti daljnje komplikacije i spasiti život.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec, kao ustrojstveni oblik Hrvatskog Crvenog križa-Nacionalnog društva kao vodeće organizacije nadležne za praćenje i provedbu doktrine prve pomoći, provodi brojne tečajeve usvajanja znanja iz prve pomoći za razne skupine stanovništva, kao i edukaciju djece, mladih, organizaciju natjecanja iz prve pomoći, a obzirom na veliki interes odgojno-obrazovnih djelatnika, ovakve edukacije planiraju se i ubuduće.

Također, za odgojno-obrazovne djelatnike, a sukladno zajedničkom projektu DCK Varaždinske županije i GDCK Ivanec provode se i edukacije osposobljavanja za KPR/AVD tečaj (tečaj osnovnih postupaka oživljavanja uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora), a osim navedenog u planu su edukacije članova/pripadnika postrojbi Civilne zaštite o znanjima iz prve pomoći sukladno programu HCK.

Inače, tijekom protekle godine educirano je ukupno 37 djelatnika vrtićkih i školskih ustanova sukladno programima pružanja prve pomoći učenicima sa zdravstvenim teškoćama, te za pružanje prve pomoći – osnovnih mjera održavanja života uz upotrebu AVD uređaja.

- Napominjemo da je GDCK Ivanec započelo sa pripremnim edukacijama/sastancima za mentore ekipa prve pomoći po školama. Ove godine na natjecanju očekujemo 10-tak ekipa prve pomoći koji uvježbavaju svoja znanja iz prve pomoći od početka ove školske godine. GDCK Ivanec programe prve pomoći provodi i za najmlađe. S radionicama ''Za pružanje prvepomoći nikad nije prerano'' započeli smo u drugom polugodištu ove školske godine u OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava - ističu iz ivanečkog GDCK.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci