Dvanaest škola u Varaždinskoj županiji uskoro dobiva solarne elektrane Foto: Varaždinska županija

Dvanaest škola u Varaždinskoj županiji uskoro dobiva solarne elektrane

Varaždinske vijesti | 25.5.2023. u 13:20h | Objavljeno u Društvo

U Elektrostrojarskoj školi Varaždin danas su potpisani ugovori za izgradnju dvanaest fotonaponskih elektrana za osnovne škole Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te srednje škole – Elektrostrojarsku, Gospodarsku i Strojarsku i prometnu školu.

solarne_elektrane_skole_varazdinska_zupanija_potpisivanje_ugovora_25052023_7.jpg

Riječ je o projektu „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije" koji je sufinanciran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298.542,31 eura. Ukupna vrijednost projekta je 351.226,25 eura, pri čemu preostala sredstva osigurava Varaždinska županija.

solarne_elektrane_skole_varazdinska_zupanija_potpisivanje_ugovora_25052023_6.jpg

Potpisivanju ugovora u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu nazočila je zamjenica župana Silvija Zagorec koja je istaknula da Varaždinska županija želi biti predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije.

- Nalazimo se u izazovnim vremenima i svjedoci smo neprestanog rasta cijena energenata, zato je vrlo bitno okrenuti se obnovljivim izvorima energije. Varaždinska županija u svom fokusu ima i želi iskoristiti sve potencijale koji nam se nude na području županije odnosno želimo biti predvodnici u korištenju obnovljivih izvora energije. Tome u prilog govori i činjenica da smo zajedno s Općinom Mali Bukovec osnovali društvo Bukotermal te želimo iz geotermalne vode proizvoditi električnu energiju i taj je projekt u postupku realizacije. Također, prije godinu i pol dana smo uveli projekt DIZEL odnosno određeni standard digitalno i zeleno. Taj smo program uveli u naše škole jer želimo biti globalno konkurentni. Danas ćemo potpisati ugovore s izvođačem za izgradnju fotonaponskih elektrana koje ćemo ugraditi na 12 naših škola - istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec te dodala da ovakvim projektima imamo za cilj postići energetsku samodostatnost i neovisnost te ostvariti energetske uštede.

solarne_elektrane_skole_varazdinska_zupanija_potpisivanje_ugovora_25052023_5.jpg

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek istaknuo je da su se svi okupili radi zelenog, radi proizvodnje toplinske i električne energije.

- Svugdje gdje je moguće u našim školama imat ćemo takvu kombinaciju. Na krovovima će biti sunčane elektrane, a grijanje ćemo pokušati riješiti preko dizalica toplina. To znači da ćemo proizvoditi vlastitu energiju za vlastitu potrošnju. Ovih 12 škola je oko 300 kilovatsati instalirane snage, a u kompleksu u Hallerovoj aleji je šest škola i tu imamo instalirano s ovim projektom oko 200 kilovatsati snage na krovovima i oko pola megavata proizvodnje toplinske energije – rekao je Huđek.

solarne_elektrane_skole_varazdinska_zupanija_potpisivanje_ugovora_25052023_4.jpg

Uime ravnatelja 12 spomenutih škola obratio se ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos.

- Zahvaljujem Varaždinskoj županiji što provodi i razmišlja na ovaj digitalni i zeleni način. Siguran sam da ćemo na ovaj način i ovim projektom još dići ljestvicu više, što se tiče našeg standarda. Unaprijedimo li jednu školu, unaprijedili smo sve drug – rekao je Kos.

Ugovori su potpisani s izvođačem za izgradnju fotonaponskih elektrana te tvrtkom koja će izvoditi nadzor. Kod osam škola prilikom ugradnje ostvarit će se snaga od 25 kWh, a na četiri škole koje već imaju fotonaponske elektrane će se povećati kapacitet s 10 na 35 kWh.

solarne_elektrane_skole_varazdinska_zupanija_potpisivanje_ugovora_25052023_3.jpg

solarne_elektrane_skole_varazdinska_zupanija_potpisivanje_ugovora_25052023_2.jpg

solarne_elektrane_skole_varazdinska_zupanija_potpisivanje_ugovora_25052023_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci