Uzbudljivo i raznoliko Ljeto u Varaždinu, a onda se vraća - Špancirfest!

VV | 9.6.2021. u 14:09h | Objavljeno u Društvo

Pred nama je, nadamo se, dugo i toplo ljeto tijekom kojeg će Varaždinci i njegovi gosti moći uživati u mnoštvu raznolikih programa na raznim poznatim i možda malo manje poznatim lokacijama u gradu, objedinjenih u već tradicionalnu manifestaciju "Ljeto u Varaždinu".

Ovogodišnje „Ljeto“ osmišljeno je da probudi optimizam, zabavi Vas, nahrani dušu i tijelo, a  svojim rasporedom događanja držat će Vas na „radnoj temperaturi“ do duboko u kolovoz, kao uvertira za Špancirfest.

Bogati program „Ljeta u Varaždinu“ odvijat će se na više lokacija u cijeloj gradskoj jezgri. Koncerti, predstave, stand-up komičari, plesne večeri, DJ-i, izložbe, „henganje“, Festival varaždinskih dvorišta, Biergarten i još mnogo drugih događanja, zanimljivim će i zabavnim sadržajem ispuniti dane sve do 14. kolovoza, kada program službeno završava kako bi Varaždinu dao kratki predah prije ovogodišnjeg Špancirfesta, koji će biti održan od 20. do 29. kolovoza.

Pet glavnih i niz usporednih lokacija

Programi će se održavati na pet glavnih i cijelom nizu popratnih lokacija. „Ljeto u Varaždinu“ će, tako, koncertima, predstavama, izložbama, kino projekcijama i brojnim drugim događanjima obuhvatiti otvorene prostore kodVile Bedeković, dvorišta palače Sermage, Trga Miljenka Stančića, Kapucinskog trga i P4 Centra za mladei nezavisnu kulturu.

Usporedni ljetni programi, poput Festivala varaždinskih dvorišta, Tjedna smijeha, Dana Uske ulice, Biergartena, Fontana blues festivala i ostalih atrakcija popunit će brojne druge lokacije središta Varaždina.

Koncerti

Popis koncertnih događanja dug je i raznolik, a svirat će se i pjevati na gotovo svim lokacijama Ljeta u Varaždinu. Posebno ističemo prostor kod Vile Bedeković, jedan od najljepših koncertnih prostora u Hrvatskoj, gdje će nastupiti poznata hrvatska i regionalna glazbena imena, a lepeza stilova ponudit će sadržaj za svačiji ukus – od worldmusica, popa, rocka pa sve do opernih glasova.

No, ni ostale koncertne lokacije ne zaostaju. Trg Miljenka Stančića i Kapucinski trg, dvorište P4 Centra za mlade, Biergarten u parku, ali i sva ostala mjesta gdje će se odvijati programi nude brojne koncertne nastupe.

Kazališne predstavei ljetno kino

Uživanje u kazališnim predstavama pod vedrim nebom poseban je doživljaj. U kulturnoj ponudi Varaždina kazališna se umjetnost posebno ističe pa ovog ljeta neće nedostajati užitaka za obožavatelje teatra. Predstave će se igrati na pozornici kod Vile Bedekovića, ali i u dvorištu palače Sermagegdje će HNK u Varaždinu izvesti čak dvije premijere: „Matijaš grabancijaš dijak“ i „Hamlet v hudom saftu“, pripremljene upravo za igranje na otvorenome.

Zabava je već u tijeku uz varaždinsku Arenu gdje je prošlog tjedna počeo tradicionalni Tjedan smijeha Kerekesh teatra. Na svoje će doći i ljubitelji stand-up komedije i ljetnog kina.

Hladoveena

Dvorište P4 Centra za mlade i nezavisnu kulturu osmišljeno je kao utočište za sve koji jesu mladi ili se tako osjećaju, a posebni program „Ljeta u Varaždinu“ pod imenom „Hladoveena“ raznovrstan je i eklektičan spoj glazbe, plesa, gledanja utakmica i opuštenog druženja uz povremene igre. Osim glazbe i zabave, u hladu Hladoveene odigrat će se i kazališne predstave, održati predstavljanja knjiga, a cool kreativna atmosfera lokacije sama po sebi je dovoljna preporuka.

Ljetni festivali

Uz službeni program Ljeta u Varaždinu, tijekom toplog lipnja, srpnja i kolovoza, a prije Špancirfesta, u Varaždinu će se održavati još pregršt iznimnih glazbenih, gastro, kulturnih i zabavnih događanja, koje bi svako za sebe zaslužilo posebno pažnju.

Dan Uske ulice, posvećen najkreativnijoj varaždinskoj ulici, elegantan je uvod u Festival varaždinskih dvorišta koji otkriva skrivene i romantične kutke povijesne jezgre. Do kraja srpnja izmijenit će se cijeli niz uzbudljivih događanja: Dan kočija, Treasurehunt vođene ture povijesnom jezgromkao i besplatna tematska vođenja kroz povijesnu jezgru te Drava jump, a kolovoz ćemo dočekati uz popularni Biergarten u parku, s koncertima i probranim izborom piva dok će vrući početak kolovoza malo rashladiti Fontana blues festival.

Ljeto u Varaždinu by Varazdinske vijesti on Scribd