MATURA Ravnatelje smo pitali kako će se pisati ispiti, ali i provjeravati ima li netko simptome COVID-19 Foto: Ilustracija/Arhiva VV

MATURA Ravnatelje smo pitali kako će se pisati ispiti, ali i provjeravati ima li netko simptome COVID-19

IHR/Varaždinske vijesti | 4.6.2020. u 20:15h | Objavljeno u Društvo

Pisanjem ispita A razine iz Hrvatskog jezika, u ponedjeljak 8. lipnja u srednjim školama započinje ljetni rok državne mature koja će se u srednjim školama ove godine provoditi uz poštivanje uputa HZJZ-a zbog koronavirusa. Iako su školsku godinu završili online, učenici završnih razreda srednjih škola ispite državne mature pisat će u školama, a jedna od najvećih novosti za maturante iz Varaždinske županije je u tome što će ove godine i izborne predmete pisati u svojim školama, a ne kao zadnje dvije godine na jednom mjestu - Ispitnom centru Varaždin.

I do tri metra razmaka

Iako je provedba državne mature iz izbornih predmeta na jednom mjestu pokazala kao odličan model, zbog koronavirusa i uputa izdanih od strane HZJZ-a, ove godine to neće biti moguće.

- Državna matura za obavezne i izborne predmete odvija na svakoj pojedinoj srednjoj školi. To je za sobom povuklo i povećani broj dežurstva nastavnika – doznali smo od Zdravke Grđan, ravnateljice Druge gimnazije Varaždin u kojoj ispitima državne mature pristupa 135 maturanata.

Sve srednje škole, pa tako i Druga gimnazija Varaždin spremno čeka maturante.

- Osigurali smo dezinfekcijska sredstva koja će biti postavljena na ulazu u školu, ali i u učionicama, a iako nisu obavezne za nošenje, kupili smo zaštitne maske i rukavice za učenike i djelatnike te će ih svi koji žele moći koristiti. Maturanti će biti raspoređeni tako da će ih u jednom razredu biti najviše devetero, kako bismo osigurali potreban razmak između njih od dva metra. Učenicima koji imaju zdravstvenih problema omogućit ćemo razmak od tri metra jer su se izjasnili da ne žele biti izolirani u zasebnoj učionici tijekom pisanja mature, na što imaju pravo. Prilikom dolaska u školu maturanti ulaze jedan po jedan pridržavajući se propisanog razmaka, s profesorima koji će ih čekati na ulazu odlaze u razred, a nakon što napišu maturu odlaze iz škole. Nakon svakog ispita prostor se detaljno čisti i dezinficira - objasnila je ravnateljica Grđan.

iPiccy-collage.jpg

Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin i Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin

U Prvoj gimnaziji Varaždin maturanti će koristiti dva ulaza u školu.

- Na svakom ulazu su stolovi s dežurnim nastavnicima i beskontaktnim dispenzerima za ruke, barijere za dezinfekciju potplata, dok će se vrata između novog i starog dijela škole zaključati tijekom ispita kako ne bi dolazilo do nepotrebnog kontakta učenika. Prostorije će biti prozračivane te čišćene i dezinficirane prije i nakon svakog ispita – otkrila je Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin u kojoj će državnu maturu pisati 183 maturanta.

Sve je spremno i u Srednjoj školi Arboretum Opeka.

 - Budući da imamo samo pet učenica koje polažu ispite na obje razine (A i B) koje se pišu u odvojene dane, koristit će se velike učionice gdje je razmak među učenicima i veći od 10 metara, a ako neće imati vlastiti pribor, mi ćemo im osigurati – poručila je ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka Rajka Tršinski.

Upravo je nošenje vlastitog školskog pribora jedna od novina ovogodišnje državne mature. U slučaju da na njega maturanti ipak zaborave, i u Srednjoj školi Novi Marof pripremili su rezervni.

- Ako će imati potrebe za drugim priborom, dežurni nastavnici dat će im rezervni dezinficirani pribor koji nakon korištenja neće vratiti, već ga nose sa sobom – doznali smo od Nikole Žganeca, ravnatelja Srednje škole Novi Marof u kojoj na državnu maturu ide 18 učenika.

Kako provjeriti je li tko u samoizolaciji ili bolestan? 

Prema uputama HZJZ-a, na ispite državne mature ne smiju doći učenici, ali ni dežurni nastavnici koji pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti, odnosno imaju simptome koji ukazuju na COVID-19. Na pitanje na koji način će se u školama kontrolirati i hoće li se maturantima prilikom dolaska u školu i djelatnicima mjeriti temperatura, ravnatelji škola s kojima smo razgovarali ističu kako nemaju zakonske mogućnosti kontrole.

- Prema uputama od 8. svibnja HZJZ je objavio da učenici i djelatnici trebaju potpisivati izjave da nisu bolesni, kao i da neće pristupiti ispitima ako budu imali simptome akutne respiratorne bolesti, povišenu temperaturu, COVID-19 zarazu ili mjeru samoizolacije. Mi smo od naših maturanata i djelatnika škole te izjave već primili potpisane, a onda je HZJZ donio nove upute prema kojima izjave više nisu potrebne. Međutim, izjave koje već imamo obvezuju i učenike i djelatnike na odgovorno ponašanje jer naravno da nije moguće imati liječnike na ulazu u školu – istaknula je ravnateljica Banić.

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin ističe kako je škola kupila beskontaktni toplomjer, ali temperaturu će mjeriti samo onim maturantima i djelatnicima koji će to tražiti.

-Ja kao ravnateljica, isto kao ni ispitna koordinatorica nemamo saznanja tko je u samoizolaciji i je li se netko ujutro probudio s temperaturom ili drugim zdravstvenim problemom koji može upućivati na COVID-19. Nemamo ni zakonsku obavezu mjerenja temperature učenicima i nastavnicima tako da je jedini način kontrole je da svi budu odgovorni, odnosno da ne dolaze u školu ako imaju respiratorne poteškoće, temperaturu, odnosno simptome koji ukazuju na mogućnost zaraze koronavirusom - ustvrdila je Grđan.

U slučaju da ipak na maturu dođe netko sa simptomima koronavirusa, škole će odmah kontaktirati liječnika školske medicine i prema potrebi epidemiološku službu.

- Nema potrebe ništa skrivati jer time učenici i zaposlenici samo ugrožavaju svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih - rekla je Grđan.

Sve u svemu, u školama ne očekuju većih problema oko provođenja državne mature i očekuju uspješne rezultate bez obzira na turbulentnu nastavnu godinu koja je iza njih.

ŠTO AKO PROPUSTE MATURU? U slučaju da netko zbog zdravstvenih problema neće moći pristupiti ispitima državne mature, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan ističe kako će škola o tome obavijestiti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.  - U tom slučaju učenik će ići jesenski rok državne mature, a ti učenici imaju mogućnost da prilikom upisa na željeni fakultet napišu obrazloženje zbog čega nisu mogli pristupiti u prvom ispitnom roku te će fakulteti to uzimati u obzir – objasnila je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

PRIJEVOZ Učenicima-putnicima Prve privatne gimnazije Varaždin odobreni su karneti za put na obvezne ispite državne mature, za što im je škola dala potvrde.- Te smo potvrde još prije dva tjedna poslali svakom učeniku Prve gimnazije Varaždin klasičnom poštom na kućnu adresu – doznali smo od ravnateljice Prve gimnazije Varaždin.Ravnatelj Srednje škole Novi Marof Nikola Žganec ističe kako maturanti te škole završavaju strukovni smjer Ekonomisti te sami financiraju prijevoz ako su od škole udaljeni više od pet kilometara.- Za učenike koji su od dva do pet kilometara udaljenosti Grad Novi Marof u potpunosti financira prijevoz – doznali smo od Žganeca.

ROKOVI Državna matura počinje 8. lipnja pisanjem ispita iz Hrvatskog jezika razine A. Ispit iz razine B na rasporedu je u utorak, 9. lipnja, dok se eseji A, odnosno B razine pišu 10. i 12. lipnja. - Olakotna okolnost za maturante je što se iz obaveznih predmeta neće pisati gradivo drugog polugodišta. Inače, matura traje sve do 3. srpnja, s time da obavezni dio predmeta (hrvatski jezik, matematika i strani jezik) rješavaju se do 25. lipnja, a nakon toga slijedi pisanje ispita iz izbornih predmeta. Primjerice, na Drugoj gimnaziji Varaždin to je 16 punih dana održavanja mature, što je više nego inače zato što su obavezni predmeti podijeljeni na A i B razinu i pišu se u odvojene dane zbog sigurnosti učenika, ali i djelatnika škole – objasnila je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Označeno u