DRŽAVNA MATURA Ispite pišu i maturanti u samoizolaciji, no tko od nastavnika će ih nadzirati? Foto: Ilustracija/Pixabay

DRŽAVNA MATURA Ispite pišu i maturanti u samoizolaciji, no tko od nastavnika će ih nadzirati?

VV | 6.5.2021. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Državna matura i ove godine bit će u znaku epidemioloških mjera: maturanti će u školama ispite pisati uz obavezno nošenje maske, međusobni razmak od 1,5 metara, obaveznu dezinfekciju, a kao i prošle godine, na maturu moraju donijeti vlastiti pribor za pisanje.

Dvojaki kriteriji

Svi detalji oko provedbe ispita državne mature detaljno su objašnjeni u Uputama za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa. Te je upute početkom svibnja izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji je izdao i Posebne uvjete za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije. Naime, ove godine državnu maturu pisat će i učenici u samoizolaciji, što je na noge diglo Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima koji traži žurno povlačenje tih uputa.

- Objavom posebnih uputa uznemirili ste sve zaposlenike srednjih škola, kao i učenike i njihove roditelje, jer dovodite u opasnost mnoge živote – navode u otvorenom pismu ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo.

Navode kako je uputa protivna svim mjerama očuvanja zdravlja stanovništva u borbi protiv širenja zaraze.

- Pozivanjem učenika, kojima je određena mjera samoizolacije, u opasnost za život i zdravlje dovodite sve građane koji bi s njima došli u kontakt prilikom dolaska i odlaska iz škole, sve zaposlenike srednjih škola, ostale učenike, kao i sve one koji nužno moraju doći u kontakt s ispitnim materijalima kojima se služio učenik. Pozivanjem učenika koji su u samoizolaciji na dolazak u školu u pitanje dovodite izricanje mjera samoizolacije za sve građane jer se može protumačiti da svatko tko nađe valjan razlog može uz vaše dopuštenje kršiti mjeru samoizolacije – navodi se u otvorenom pismu sindikata u kojem traže da takvi učenici ne dolaze u školu pisati ispite državne mature, nego da im se omogući polaganje državne mature u jesenskom roku.

Prema objavljenim uputama, maturantima u samoizolaciji koji dolaze u školu pisati ispit, treba se omogućiti poseban ulaz u školu i odlazak do učionice gdje će pisati maturu, a u kojoj može biti više učenika u samoizolaciji. Ispitu neće moći pristupiti samo učenici u samoizolaciji koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašlju, imaju poteškoće u disanju, poremećaj njuha ili okusa, odnosno oni koji imaju neki od općepoznatih simptoma koronavirusa. Zanimljiv je i dio koji se odnosi na njihov dolazak, odnosno odlazak iz škole.

Voze sami ili ih voze ukućani?!

- Učenici na ispit ne dolaze niti s ispita odlaze javnim prijevozom ili taksijem nego osobnim automobilom tako da voze sami ili da ih vozi netko od ukućana tko i inače živi s njima ili dolaze pješice, biciklom i slično – navodi se u uputama, što će biti pravi izazov za sve maturante putnike.

No, zanimljivo je i to da je, prema uputama, dozvoljen kontakt takvih učenika sa nastavnicima tijekom pisanja ispita, ali i dolaska u školu i to u nekoliko slučajeva: kod mjerenja temperature pri dolasku u školu, tijekom provjere identiteta učenika prije pisanja ispita, ali i tijekom pisanja ispita, pri čemu i učenici i nastavnici moraju nositi masku i držati razmak od dva metra.

- Ako je potrebno, moguć je i bliži kontakt između učenika i nastavnika kraćeg trajanja, do 15 minuta jer nose maske – navodi se u uputama.

Tko će ih nadzirati?

I dok ravnatelji srednjih škola kažu kako nije problem ispoštovati preporuke o odvajanju tih učenika od ostalih maturanata, upozoravaju kako bi problema moglo biti s dežurnim nastavnicima koji bi tijekom mature trebali paziti na maturante u samoizolaciji. Vjerojatno će taj posao pripasti onima koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus, iako to, prema uputama, nije uvjet.

- Prednost u nadziranju učenika koji su u samoizolaciji, kada je to moguće, trebaju imati cijepljeni djelatnici ili djelatnici koji su preboljeli COVID-19 unatrag šest mjeseci. To ipak nije uvjet tako da djelatnici koji nisu cijepljeni ili koji nisu preboljeli COVID-19 smiju nadzirati učenike, kao što je učinjeno prošle godine tijekom polaganja ispita državne mature – navodi se u posebnim uputama.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci