Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin obilježilo 55 godina rada i djelovanja

VV | 3.12.2022. u 14:56h | Objavljeno u Društvo

Prigodnom svečanošću u Županijskoj palači, u petak, 2. prosinca, Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin obilježilo je 55 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Svečanosti su se uz članove Društva odazvali zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina – voditeljica Odsjeka za civilno društvo, mlade i socijalnu skrb Andreju Bobek, djelatnici zdravstvenih ustanova s područja Varaždinske županije kao i predstavnici prijateljskih udruga te podupiratelji društva. Kao što je izvijestio predsjednik Društva Paul Rosenthal varaždinsko Društvo za zaštitu od dijabetesa jedno je od najstarijih društava ovakvog tipa u Republici Hrvatskoj.

- Čitav niz godina imali smo jednu nit vodilju, a to je da pomognemo ljudima koji boluju od dijabetesa da se što lakše nose s tom bolešću. U Varaždinskoj županiji trenutno imamo preko 12 tisuća evidentiranih osoba koje boluju od šećerne bolesti, a čak 60 posto od ukupne populacije niti ne zna da ima ju ima. Ukoliko se dijabetes ne prepozna na vrijeme i ne liječi može doći do ozbiljnijih komplikacija. Danas Društvo okuplja članove različitih dobnih skupina i omogućava im određene edukacije, zastupa njihove interese, surađuje s drugim društvima u Republici Hrvatskoj i aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. I dok je nekad bilo sramota reći da netko boluje od šećerne bolesti, zahvaljujući edukaciji i senzibiliziranju javnosti možemo reći da danas takva osoba ukoliko kontrolira razinu šećera u krvi često ima kvalitetniji život od osobe koja od nje ne boluje – rekao je, između ostalog predsjednik Društva Paul Rosenthal.

U ime varaždinskog gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja, prisutne je pozdravila zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Andreja Bobek.

- Drago mi je danas biti ovdje s vama jer vi ste jedna od udruga s kojom Grad godinama surađuje, koja je naš partner u svim preventivnim zdravstvenim akcijama i na koju Grad uvijek može računati. Također, za sve što provodite, Grad Varaždin ovdje je za vas i dostupan za suradnju s kojom vjerujem da ste i vi zadovoljni. Iako je 55 godina kontinuiranog rada i djelovanja zaista velika brojka, uvjerena sam kako je pred Društvom još čitav niz aktivnosti usmjerenih edukaciji članova i senzibiliziranju javnosti oko problematike o šećernoj bolesti. Od vas očekujemo još itekako velike rezultate i želimo vam i dalje puno uspjeha u vašem radu – napomenula je Bobek.

Na njihovom predanom radu čestitala im je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

- Uvjerena sam kako prije 55 godina kada ste osnivali udrugu niste bili ni svjesni kako ćemo jednog dana imati pravu globalnu epidemiju kada je u pitanju dijabetes. Stoga je imati jednu ovakvu udrugu u svojoj zajednici koja nas kontinuirano podsjeća na učestalost šećerne bolesti, važnost prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja od izuzetnog značaja. Osim što vas povezuje bolest, možda i strah od nje i mogućih komplikacija, ono što je još važnije da vas je u ovih 55 godina povezivalo prijateljstvo, oslonac i zajedništvo. Uvjerena sam kako imate odličnu suradnju sa našim zdravstvenim ustanovama i da su vam naši liječnici i medicinski djelatnici na raspolaganju. Također, vrata Varaždinske županije uvijek su vam otvorena, te ćemo i dalje podupirati vaše aktivnosti – rekla je zamjenica Zagorec.

Na kraju svečanosti zaslužnim članovima te podupirateljima Društva uručene su prigodne zahvalnice i priznanja. Svečanost su svojim glazbenim programom uveličali učenici Glazbene škole Varaždin.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci