Drugi festival letećih gitara u znaku američkih i varaždinskih gitarista i Boba Dylana

| 19.9.2017. u 15:07h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

– Osobine brenda Varaždinske županije su vrijeme, letenje i gitara. Uvrštavanje gitare zahvaljujemo Ivanu Padovcu, velikome inovatoru i virtuozu. Sve to kad spojimo, dobijemo leteće gitare, dobijemo mjesto rođenja moderne virtuozne gitarske svirke. To želimo promovirati na svjetskoj razini Festivalom letećih gitara – pojasnio je Miroslav Ambruš-Kiš, jedan od organizatora, u utorak na presici razlog nastanka Festivala letećih gitara, koji će se ove godine od 13. do 15. listopada održati drugi put.

Najveći događaj festivala bit će koncert Eric Gales Banda u petak u 20.30 sati i to će biti jedini događaj na kojem će se naplaćivati ulaznice.
Dio programa održavat će se u Galerijskom centru, samo u subotu, a proteći će u znaku Boba Dylana, gdje će biti slušaona, izložba pisama, slika i drugih memorabilija i svirka.

Sudbinski uz Dylana

– Mi smo nekako sudbinski vezani uz Dylana, prvi je gostovao u Varaždinu u Hrvatskoj (2008.). Oni koji su bili, pamtit će ga. U Galerijskom centru bit će ekskluziva posvećena Bobu Dylanu, a Vojo Šindolić, njegov intimni prijatelj, reći će nam nešto o svemu tome i o knjizi koju piše, a glazbenik Hal izvest će nekoliko obrada Dylanovih stvari – najavio je Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra.

Koliko god se trudili profilirati festival, festival je zapravo samo jedan od događaja koje žele napraviti kako bi Varaždin bio uvršten na svjetsku mapu gitara.

Na primjer, želimo napraviti Kuću slavnih gitarista. Sada imamo festival i želimo da raste, ali ove godine imamo dvije nove etikete – Varaždinska eskadrila letećih gitara i Ujedinjene gitarske snage. To su potkategorije u kojima sistematiziramo scenu za koju želimo da bude ravnopravna svjetskoj, dodao je Ambruš-Kiš.

Subotnja „americana“

Festival će otvoriti varaždinski glazbenik Nenad Resnik svirkom na „flying V“ gitari, gitarom s najprepoznatljivijim dizajnom, zajedno sa svojim bendom Farpoint Station. Nenad Resnik će u nedjelju voditi radionicu blues/jazz gitare, a kasnije će profesor Ninoslav Plantak voditi radionice klasične gitare. Sve radionice održavat će se u Rogozu na podrumskoj sceni.

– Cijela subota proteći će u znaku američke gitarske glazbe, pri čemu imamo jako puno veza s ove strane oceana. Prikazat ćemo film Philadelphia Jerry Ricks/Črni Kastavec. On je bio blues gitarist koji je u počecima povratka bluesa na veliku scenu u Chicagu svirao i pjevao, ali je dobio posao u jugoslavenskom lokalu, u koji je kasnije dovodio svjetske velikane bluesa – najavio je Ambruš-Kiš.

U subotu će radionicu moderne rock gitare voditi Yogi Lonich, a radionicu o gitari, glasu i bendžu u country/western glazbi Zack Dust, a oba će voditelja navečer održati koncerte, Yogi Lonich „tribute“ Chrisu Cornellu, Zacku Dustu pridružit će se Jura Geci, a svirat će stvari Voodoo Lizzardsa.

Varaždinska eskadrila letećih gitara i Ujedinjene gitarske snage zatvorit će festival u nedjelju uz nastup Ratka Zjace & ZZ Quarteta.
Koncerti se održavaju u velikoj dvorani Hrvatskoga narodnoga kazališta.