Druga gimnazija Varaždin na mobilnosti u Danskoj: kako djevojke privući u znanost? Foto: Druga gimnazija Varaždin

Druga gimnazija Varaždin na mobilnosti u Danskoj: kako djevojke privući u znanost?

VV | 9.1.2024. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Druga gimnazija Varaždin uspješno je odradila još jednu mobilnos u sklopu Erasmus+ projekta. 

Riječ je o projektu "Tailoring STEM skills" vrijednom 60 000 eura, u sklopu kojeg su učenici Druge gimnazije Varaždin, Hana Breški, Ena Čižmešija, Gabriela Delimar, Nikola Pošta, Erik Radujković, Patricia Ribarić te nastavnici Darija Navoj i Mario Slatki bili u Skolen på Grundtvigsvej u Frederiksbergu u Danskoj, od 10. do 16. prosinca. Uz učenike i nastavnike iz Hrvatske i domaćina Danske u mobilnosti su sudjelovali i učenici te nastavnici iz Turske.

- Cilj projekta je promocija znanosti, privlačenje mladih u znanost, posebno djevojaka. Boraveći u Danskoj sudionici su imali priliku upoznati danski obrazovni sustav, sudjelujući u raznim radionicama i predavanjima. U svrhu ostvarivanja navedenog cilja učenicima je organizirano predavanje Amalie Pernille Rasmussen, predsjedavajuće u DanSTAR-u (Danske studentske organizacije za raketarstvo) te radionica Aquafaba na Sveučilištu primijenjenih znanosti. Kako su učenici bili smješteni u obiteljima, stekli su uvid u sličnosti, ali i različitosti života u Danskoj u odnosu na Hrvatsku - kažu u Drugoj gimnaziji Varaždin.

Uz sav spomenuti rad i edukaciju bilo je vremena i za upoznavanje Kopenhagena i danske kulture, pa su tako sudionici u pratnji vodiča razgledali glavni grad i posjetili najpoznatije kulturne spomenike gdje su učenici uživali u razgledu stare gradske jezgre i nezaobilazne male sirene. Tjedan proveden u Frederiksburgu i Kopenhagenu bio je za sve sudionike predivno i nezaboravno iskustvo. Stečeno znanje će im svakako koristiti u daljnjem školovanju i životu.

Galerija slika