Dramski studio Dada s predstavom Zoo! nastupio u Rogozu

Marija Barić | 13.10.2015. u 20:29h | Objavljeno u Društvo

Od 10. do 15. listopada u Čakovcu se održava 18. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej. Na programu je deset predstava mladih kazališnih skupina iz čitave Hrvatske, a selektorica ovogodišnjeg susreta je Renata Carola Gatica.

Osim susreta Assitej-a, održavaju se i posebni popratni programi - izložba kazališta Tandarica iz Rumunjske, kreativna radionica Assitej stvara s publikom – Obiteljsko razigravanje, predstavljen je i rad Kazališnog epicentra, a tu je i program pod naslovom Repriza, s predstavama dramskih studija u Varaždinu, skupštinama Assitej-a i epicentra, te susretima umjetnika iz čitave Hrvatske.

Na ovogodišnjim susretima u Čakovcu stručni žiri dodijelit će nagrade najuspješnijim predstavama u više kategorija, a održat će se i 4. Konferencija regionalnih centara Assiteja Europa 8+. Stižu mladi producenti iz Italije, Austrije, Mađarske, Srbije i Rumunjske, koji će predstaviti scenu i tendencije iz svojih zemalja te raditi na budućem zajedničkom projektu.

U okviru ovogodišnjih susreta Repriza na podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz 12. listopada s predstavom ZOO! gostovao je Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec Čakovec sa sjajnom izvedbom predstave rađene prema motivima romana "Mi djeca s kolodvora ZOO".

U predstavi se progovara o problemima tinejdžera u otuđenom postindustrijskom društvu, u kojemu se gube istinske vrijednosti, a tehnološki i računalni svijet uzima maha i čini život sve lakšim, no s druge strane društveni, kulturni i zdravi život propada. Društvo u kojem zajednica tinejdžera svoje postojanje i ostvarenje traži u virtualnom svijetu, u stvarnom ga iskrivljuje konzumiranjem sintetskih droga i alkohola. Društvo u kojem obitelj, škola, radna okolina i virtualni svijet ima zajednički nazivnik – nasilje. Društvo u kojem su tinejdžeri izgubljena generacija koja svoje prednosti vrlo rijetko pretvara u životne mogućnosti.

Vrijednost predstave je u stvarnom odrazu života današnjih generacija i sjajnoj glumi i uživljavanju u priču koja se temelji na iskustvima polaznika/glumaca Dramskog studija Dada i liječnika školske medicine s područja maloljetničke ovisnosti. Predstava je nastala kao projekt Dramskog studija Dada KD Pinklec, Centra za mlade – CeZaM Čakovec i Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece.

U predstavi nastupaju Ena Jagec, Antonija Mrla, Ivana Žulić, Hana Marciuš, Nina Bočkaj, Tina Čatlaić, Katarina Pintarić, Marko Erlić, Vinko Moharić, Neven Matoša. Audio izvedba: Jelena Dokleja (mama) i Igor Baksa (tata).

Redatelj: Davor Dokleja, dramaturgija: Saška Rakef, scenografija: Davor Dokleja, autor elektronske glazbe: Filip Vargek Punk rock glazbu izvode: Nina Bočkaj (solo), Vinko Moharić (el. gitara), Ivana Žulić (solo), Katarina Pintarić (el.gitara). Autorica poezije u predstavi: Tina Čatlaić, kostimografija: Ansambl predstave, oblikovanje rasvjete: Neven Taradi, majstor tona: Mario Zelenbaba, grafički dizajn: Deni Pigac, fotografija: Ena Jagec, izrada scenografije: Davor Tkalec i Mario Topolnjak.