Dramski studio Dada briljirao na 21. susretu Assitej u Bjelovaru Foto: CZK Čakovec

Dramski studio Dada briljirao na 21. susretu Assitej u Bjelovaru

Varaždinske vijesti | 1.4.2019. u 22:04h | Objavljeno u Društvo

U petak 29. ožujka završio je 21. Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC Assitej u Bjelovaru (Assitej za dramske studije), a Dramski studio Dada Kazališne Družine Pinklec iz Čakovca osvojio je obje nagrade koje se dodjeljuju na tom susretu!

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava U.Z.O.P., a voditelj grupe i redatelj predstave Neven Matoša osvojio je nagradu "Zvjezdana Ladika" za najbolje dramsko-pedagoško vodstvo!

- Bila je ovo prva predstava koju je Neven radio s djecom i prvi festival na koji su otišli, a vjerujemo ne i posljednje nagrade koje su osvojili. Ekipa predstave U.Z.O.P. i njihov voditelj Neven Matoša uspjeli su nešto što nikome do sada nije pošlo za rukom - iz prve osvojiti sve što se može! - poručuju iz Dramskog studija Dada.

dada_uzop_assitej_bjelovar_1.jpg

Dramski studio Dada s ovim nagradama u svojoj riznici ima već 21 nagradu s raznih festivala po Hrvatskoj i inozemstvu, a na Susretu Assitej u Bjelovaru pobjeđivao je dosad već tri puta (2013., 2018. i 2019.).

U nastavku pročitajte što je prosudbeno povjerenstvo u sastavu Jelena Kovačić (dramaturginja), Erna Rudnički (glumica) i Nikolina Bakmaz (dramska pedagoginja) reklo o predstavi U.Z.O.P.:

"Predstava U.Z.O.P. dramskog studija Dada KD Pinklec jedna je od onih predstava nakon koje iz kazališta odlazite punog srca i nasmiješenog lica, jedna od onih predstava koja vas ispuni i ponovno podsjeti zašto je kazališna igra najljepša igra na svijetu i zašto kroz nju možemo učiti kako biti bolji ljudi.

Dramski studio Dada pokazao nam je kako samo kazalište može biti tema predstave. Skupina djece odluči napraviti predstavu, ali ne znaju o čemu da predstavu rade, no onda shvate da je i sam pokušaj da se predstava napravi, već predstava. Iz tih pokušaja i prepreka na koje su nailazili u svojim nastojanjima stvorena je vrlo strukturirana cjelina, jasne unutarnje logike, dubinski razigrana i pametna.

Mali izvođači svoju nam priču pričaju kroz istinsko veselje, slobodni u svojoj igri, duhoviti i kreativni, zaigrani i maštoviti, ispunjeni prštećom energijom, uvijek iznova crpeći iz vlastitog veselja i razigranosti, potpuno nepredvidivi u svom sljedećem koraku, jer svaka nova situacija iznenađuje gledatelja i uvlači ga sve više u igru. Pri tome ovaj mali ansambl stvara jedan sasvim izvrnuti svijet samo svojim tijelima i glasovima, bez ijednog rekvizita, bez ijednog glazbenog broja ili scenografskog elementa.

Treba posebno pohvaliti vodstvo Nevena Matoše kojem je ovo prvi dramsko-pedagoški rad što smo saznali u razgovoru nakon predstave. Njegujući prije svega zaigranosti polaznika koja je bila osnovna inspiracija ove predstave, uspio je naučiti polaznike da je za kazalište potrebna samo mašta i slobodna igra koja ima sposobnost da stvori cijeli jedan svijet. Predstava je izvedena na Svjetski dan kazališta i zahvalni smo što smo baš na taj dan imali priliku svjedočiti istinskom kazališnom slavlju.

Nagradu „Zvjezdana Ladika“ za najbolji dramsko-pedagoški rad ravnopravno dodjeljujemo Maji Sviben dramskoj pedagoginji Teatra Tirena i Nevenu Matoši dramskom pedagogu Dramskog studija Dada KD Pinklec. Maja Sviben u Nevidljivim gradovima upustila se u jedan neizvjestan, istraživački proces, propitujući granice dramske pedagogije, proces u kojem su polaznici postupno i iscrpno istraživali različite vidove svoje kreativnosti i svog doživljaja svijeta, što je u konačnici rezultiralo studioznom produkcijom u kojoj je vodstvo Maje Sviben bilo itekako vidljivo.

Neven Matoša svojim je otvorenim pristupom razbuktao dječju maštu i podržao ih u njihovoj nesputanoj igri. Svojim radom doveo je do potpune slobode djece na sceni, potaknuo ih na originalna rješenja i uveo ih u istinsko razumijevanje kazališta."

dada_uzop_assitej_bjelovar_3.jpg

dada_uzop_assitej_bjelovar_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci