Dramska igra i druženje za pamćenje na ljetnim radionicama Kazališnog studija mladih Foto: HNK Varaždin

Dramska igra i druženje za pamćenje na ljetnim radionicama Kazališnog studija mladih

Varaždinske vijesti | 9.6.2023. u 19:38h | Objavljeno u Društvo

Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu ovih školskih praznika priprema tri ljetne radionice kako bi djeci i mladima omogućili da kvalitetno provedu vrijeme, da se druže sa svojim vršnjacima, da se zabave i steknu nova prijateljstva, a da pri tom nešto i nauče.

Radionice "Igrom do scenske igre", "Izrada ručne lutke i osnove lutkarske animacije" te "Rad glumca s tijelom: uvod u fizički teatar Jerzya Grotowskog" će se održati od 10. do 14. srpnja (od ponedjeljka do petka) a vodit će ih akademske glumice Sara Ipša i Katarina Arbanas koje imaju pozamašno scensko i pedagoško iskustvo.

Osim što je akademska glumica, Varaždinka Sara Ipša je i lutkarica koja je svoj umjetnički opus započela graditi na plesnom izričaju počevši s ritmičkom gimnastikom, modernim te suvremenim plesom s kojim je otkrivala kazališne daske na kojima sve stečene vještine i znanja danas spaja u cjelokupno umjetničko stvaralaštvo.

ljetne_radionice_kazalisni_studio_mladih_hnk_varazdin_09062023_sara_ipsa.jpg

Katarina Arbanas je, kao i Sara diplomirala na Studiju glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku. Svojevremeno je bila dio ansambla instituta The Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards koji je formalni nasljednik rada Jerzya Grotowskog. Igrala je u projektima HNK Varaždin i drugim kazališnim kućama u kojima je nastupila u preko tridesetak predstava, od toga u dvadesetak glavnih ili velikih uloga. Radila je i kao asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Sudjelovala u osnivanju kazališta Gllugl u Varaždinu u kojemu i danas djeluje kao glumica, lutkarica, redateljica i spisateljica.

ljetne_radionice_kazalisni_studio_mladih_hnk_varazdin_09062023_katarina_arbanas.jpg

Na ljetne radionice Kazališnog studija mladih mogu se uključiti svi zainteresirani, djeca i mladi koji žele nešto novo naučiti a pri tom steći prijatelje i dobro se zabaviti, koji pohađaju ili tek planiraju pohađati Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu, oni koji namjeravaju ići na prijemni na Dramsku akademiju, te svi oni koji se zanimaju za dramsko stvaralaštvo.

Osim specifičnih znanja i vještina koje radionice nude, djeca i mladi će kroz igru i zanimljive i atraktivne oblike dramskog rada stjecati kazališnu kulturu, razvijati verbalno izražavanje, imaginaciju, opažanje, osjetilnost, izražajnost, smisao za timski rad kao i smisao za osobno javno nastupanje.

Prijave na radionice traju do popune mjesta, a sve informacije o upisima na Ljetne radionice KSM nalaze se na webu HNK u Varaždinu (link: https://www.hnkvz.hr/vijesti/ljetne-radionice-kazalisnog-studija-mladih-hnk-u-varazdinu/).

ljetne_radionice_kazalisni_studio_mladih_hnk_varazdin_09062023.jpg