Za najljepša ostvarenja djece i odraslih na kajkavskom tri prve nagrade osvojili Ivančani Foto: Grad Ivanec

Za najljepša ostvarenja djece i odraslih na kajkavskom tri prve nagrade osvojili Ivančani

Varaždinske vijesti | 23.11.2016. u 08:50h | Objavljeno u Društvo

U prepunom srednjoškolskom amfiteatru u Ivancu u petak je, 18. studenog, održana završna priredba 36. kajkavskog književnog natječaja Draga domača rieč, na kojoj je predstavljen Zbornik s najljepšim ovogodišnjim pjesničkim i proznim ostvarenjima djece i odraslih.

Natječaj je, tradicionalno, organizirala Gradska knjižnica i čitaonica Gustava Krkleca, a održan je pod pokroviteljstvom Grada Ivanca i uz supokroviteljstvo Ministarstva kulture i Varaždinske županije.

- Prosudbeno povjerenstvo u sastavu prof. Ružica Žunar, dr. sc. Mirjana Posavec i glavna urednica zbornika Vesna Matišić ove godine nije imalo laku zadaću. Naime, najbolja ostvarenja trebalo je izabrati u konkurenciji čak 143 autora s 230 pjesničkih i proznih radova, od kojih je 126 radova bilo dječjih, iz 17 osnovnih škola – naglasila je u uvodnoj riječi ravnateljica Knjižnice prof. Marina Grudenić.

U konkurenciji odraslih pjesnika sve tri prve nagrade osvojili su Ivančani i to - Ljiljana Vuglač za pjesmu „Rieč živa“, Anica Bukovec za „Nesmem zaspati“ i Darko Foder za „Frtalj i frtaljicu“. Još jedna treća nagrada dodijeljena je Izidoru Furjanu iz Varaždina za pjesmu „Rimski brej daset“.

U kategoriji dječjeg pjesništva, prvu nagradu dobio je Luka Kolenko iz OŠ Maruševec, drugu Marta Premuš iz OŠ Selnica, a dodijeljene su i dvije treće nagrade – Tihani Belčić iz OŠ Lepoglava i Manueli Mašić iz OŠ Vidovec. Novčane nagrade najboljima uručio je zamjenik ivanečkog gradonačelnika Čedomir Bračko.

Program su vodile knjižničarka Vesna Matišić i studentica Veronika Štefanko, a prigodan popratni program izveli su učenici Osnovne škole Vidovec. Nakon službenog dijela, druženje je nastavljeno u ležernoj atmosferi, uz domaće kolinjske specijalitete i delicije spremljene od koprive.

 

Galerija slika