"Došlo je vrijeme za novi iskorak - izložbu vina Varaždinske županije" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Došlo je vrijeme za novi iskorak - izložbu vina Varaždinske županije"

Ivica Kruhoberec | 15.5.2023. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

- Treba nam novi iskorak, iako naši vinari i vinogradari zadnjih godina izuzetno podižu kvalitetu svojih vina, tako da neki od njih mogu stati uz bok najboljima u svijetu, što najbolje potvrđuju priznanja s međunarodnih natjecanja, kao što su londonski Decanter i bečki IWC, ističe enolog Davor Hižak, koji već gotovo četvrt stoljeća sudjeluje u ocjenjivanjima vina na području sjeverozapadne Hrvatske, osobito u Varaždinskoj županiji.

- Izložbe su dale doprinos sve boljoj kvaliteti naših vina, ali one nisu jedine koje su tome pridonijele. Tu su i potpore koje daje Varaždinska županija, odnosno gradovi i općine, zatim vinogradarske udruge s predavanjima i ostalim, kao i stručne službe kao što su poljoprivredno-savjetodavna služba te poljoapoteke, laboratoriji i sl. Na prvom mjestu, naravno, svakako je trud i znanje koje ulažu naši vinari u proizvodnju, ukazuje Hižak.

Kako naglašava, vinogradari i vinari, bez obzira na trud, ne bi postizali tako dobre rezultate i proces bi bio sporiji bez potpora, kako financijske, tako i stručne naravi.

- Sve to zajedno povećava kvalitetu vina, a tome u prilog govori i to da je na našim izložbama sve više vina s medaljama, dok je slabije ocijenjenih malo. Vidjelo se to nedavno, primjerice, na Vinei, izložbi vina u Vinici. Tu je čak 75 posto vina dobilo zlatne i srebrne medalje na temelju bodova, dodaje Hižak...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...