Donacijom dodatno opremljen laboratorij Centra održivog razvoja

VV | 21.2.2022. u 20:22h | Objavljeno u Društvo

Međimursko veleučilište u Čakovcu dobilo je još jednu vrijednu donaciju. U Centar održivog razvoja stigla je svjetiljka koja biljkama omogućava optimalne uvjete za rast i razvoj.

Svjetiljka, donacija tvrtke Energy plus, koristit će se u laboratoriju „Biokemija okoliša“ Centra održivog razvoja. Svjetlost je potrebna u određenoj fazi mikropropagacije visoko energetske biljke – miskantusa. Potrebno je određeno osvjetljenje po jedinici površine te će svjetiljka omogućiti kvalitetniji rast.

- U našem području u kojem je razvijeno cvjećarstvo, primjena ovakvog tipa svjetiljke je velika. Primjerice, za miskantus vlada velik komercijalni interes, a krizantema je najjednostavniji i školski primjer moguće upotrebe. Mogućnosti postoje i za sav drugi biljni materijal jer je taj način uzgoja puno brži i biološki čišći te je veća produkcija biljaka po jedinici površine - kazala je dr. sc. Silvija Zeman, voditeljica laboratorija „Biokemija okoliša“.

Kao i druge, i ova donacija je dobrodošla, a upotpunit će dobro opremljen laboratorij Centra održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Tvrtka Energy plus, među ostalim, bavi se i hortikulturalnom rasvjetom te su u suradnji sa znanstvenom zajednicom ponudili određenu rasvjetu za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru.

Mario Kos iz Energy plusa naglasio je da svjetiljka iz donacije omogućava biljkama optimalne uvjete za rast i razvoj.

- Ovo je rasvjeta s 350 mikromola u sekundi, što je mjerna jedinica u kojoj se izražava hortikulturalna rasvjeta. Svjetiljka ima podešavanje kako bi bila pogodna za razne biljke - rekao je Kos.

- Masovna primjena kod nas još nije toliko uzela maha, ali postoji masovna primjena vani. Ova je rasvjeta namijenjena za poličasti uzgoj, dakle na policama, a za uzgoj u staklenicima rade se drugačije lampe. Primjenjuju se od uzgoja marihuane do salate, rajčice, pa čak i maćuhica za salatu - dodao je Kos.

MEV_-_lampa_1.jpg

MEV_-_lampa_2.jpg

MEV_-_lampa_3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci