Dokumentarni film “Ivan Sokač – Život za Hrvatsku” u 7. MO Varaždin – Biškupec

vv | 3.12.2022. u 18:56h | Objavljeno u Društvo

Sokačevi sugrađani moći će se upoznati s njegovim životom, a osobito ratnim putom prvog zapovjednika 104. brigade ZNG-a

Dokumentarni film “Ivan Sokač – Život za Hrvatsku” o životu ovog heroja domovinskog rata, kojeg je nedavno posthumno odlikovao predsjednik RH Zoran Milanović, bit će prikazan 7. prosinca u 18.30 sati u društvenom domu 7. MO Varaždin – Biškupec.

Nakon više projekcija diljem Hrvatske, sada će se i Sokačevi sugrađani moći upoznati s njegovim životom, a osobito ratnim putem jednog od  prvih zapovjednika 104. brigade ZNG-a, kroz prisjećanja njegovih suboraca, ali i drugih aktera ratnih zbivanja, među kojima je i  tadašnji predsjednik Vlade RH Franjo Gregurić.

-Pukovnik Sokač je kao ratni zapovjednik 104. brigade Zbora narodne garde hrvatske vojske predvodio svoju postrojbu u oslobađajućim akcijama šireg pakračko-lipičkog područja. Bio je neustrašiv borac, vođa i uzor svojim vojnicima. Tako je i poginuo 28. prosinca 1991., kada je njegova kolona od nekoliko automobila naletjela na neprijateljski tenk, koji je otvorio vatru i direktno pogodio prvo vozilo u kojem se nalazio, navode suborci varaždinskoga branitelja o kojem su film napravili Borna Marinić, Ivan Zvonimir Ivančić te Vladimir Leskovar. 

Ulaz na projekciju je slobodan