Dogovorena lokacija za smještaj skulptura redovnika u Varaždinu Foto: Grad Varaždin

Dogovorena lokacija za smještaj skulptura redovnika u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 26.5.2021. u 17:33h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok u srijedu je sa svojim suradnicima primio kapucina fra Mirka Kemiveša, župnika župe Sv. Vida, i Anđelka Košćaka, biskupijskog povjerenika za kulturnu baštinu Varaždinske biskupije, kako bi dogovorili smještaj skulptura koje reprezentiraju redovničke zajednice, autora Nikole Šanjeka.

- Veliki je značaj redovnika i redovnica za Varaždin, ne samo u duhovnom ili vjerskom smislu. Redovnici i redovnice su u Varaždinu otvarali škole, bolnice, ljekarne te sudjelovali u izgradnji Varaždina kakav je danas. Želja nam je bila da odamo počast tradiciji i značaju redovništa za Varaždin i u Varaždinu, a poklonili smo i knjigu Rudolfa Horvata "Kulturna povijest Varaždina" u kojoj sve to jasno i piše - istaknuo je gradonačelnik.

Povjerenstvo za skulpture u sastavu Emanuela Grđan (urbanist), Društva arhitekata Varaždina (Valentina Fištrek), Konzervatorskog odjela Varaždin (pročelnica Vesna Pascuttini-Juraga), HDLU-a (Nenad Opačić), Kulturnog vijeća Grada Varaždina (Željko Trstenjak), Upravnog odjela za kulturu i obrazovanje (pročelnica Draženka Dević) te zamjenice gradonačelnika Sandre Malenica, predložilo je nekoliko mogućih lokacija za skulpture, a kao najbolja je odabrana ona u Parku Ivana Pavla II.

- U sljedećim mjesecima možemo očekivati njihovo postavljanje - napomenuli su iz Grada.

skulpture_crkvenih_redova_26052021_1.JPG

skulpture_crkvenih_redova_26052021_2.JPG

skulpture_crkvenih_redova_26052021_3.JPG

skulpture_crkvenih_redova_26052021_4.JPG

skulpture_crkvenih_redova_26052021_5.JPG

skulpture_crkvenih_redova_26052021_6.JPG