Događanja u gradu Prelogu 14.12.2022. - 21.12.2022.

VV | 12.12.2022. u 13:07h | Objavljeno u Društvo

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 15.12.2022., ČETVRTAK U 19 SATI

  • 17. I 18.12.2022., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Avatar: Put vode (Avatar: The Way of Water)

Akcija, avantura, SF; Uloge: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis

Radnja filma „Avatar: Put vode“ odvija se više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Neytiri su osnovali obitelj i dobili djecu. Kolonizirajuće su se snage vratile na Pandoru kako bi završili prvotnu potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Neytiri da pobjegnu iz svog doma, istražujući do tada nepoznate dijelove Pandore gdje će se upoznati s ljudima Metkayine, klanom domorodaca koji žive okruženi morem.

  • 16.12.2022., PETAK U 19 SATI

  • Proslavimo blagdan u miru (Tengamos la fiesta en paz)

Obiteljska glazbena komedija; Uloge: Teresa Ferrer, Carlos Aguillo, Mamen García, Eva Bravo, Ana Bravo, Juan Sánchez

Dragi Djede Božićnjače, ove smo se godine ponašali jako loše, ali naši su se roditelji ponašali još gore. I za njihovo dobro… morali smo ih kazniti.“ Riječi su kojih se groze svi roditelji u najezdi malih nevaljalaca i vragolana, koji su u ovoj urnebesnoj blagdanskoj komediji uzeli stvari u svoje ruke. Irina, Belén i Ángel dovest će roditelje do ludila, ali i osnažiti njihovu bliskost i obiteljsko zajedništvo. Proslavimo blagdan u miru treći je film španjolskog redatelja Juan Manuel Cotelo koji će svoju hrvatsku premijeru ostvariti u Kinu Metropolis, u kojem su se do sada s velikim uspjehom prikazivali njegovi naslovi Najveći dar i Marijina zemlja.

  • 17. I 18.12.2022., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Lola i velika tajna (Salma’s Big Wish)

Animirani; Uloge/Glasovi: Tihana Fraculj, Ivan Mokrović, Mladen Vujčić, Azra Vrbanić

Lola je hrabra djevojka koja traga za istinom o nestalim roditeljima i tajnom vlastitih moći. U meksičkom gradu Santa Clara živi Lola, šesnaestogodišnjakinja koja nikada nije upoznala svoje biološke roditelje. Lola je veći dio svog života slušala priče kako su je oni napustili. Istraživala je mjesta gdje bi se oni mogli nalaziti, sve dok nije otkrila posebnu knjigu punu zanimljivih priča o gradu u kojem živi i povijesti njenog naroda. S ovom posebnom knjigom, Lola sa svoja dva brata kreće u avanturu kako bi pronašli karike koje nedostaju u njihovom porodičnom naslijeđu.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 12.01.2023., GODIŠNJA IZLOŽBA LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA PRELOG

Već nekoliko godina članovi Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog donose presjek stvaralaštva kroz godinu koji prikazuju široj javnosti putem izložbe koja se održava krajem godine u Muzeju Grada Preloga. Suradnja Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga započela je osnivanjem Muzeja te organizacijom godišnje izložbe članova Udruge i manifestacijama kroz godinu koje uključuju vrijedne članove Udruge.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog tzv. LUDM-a djeluje nešto više od 30 godina, a okuplja autore s područja donjeg i gornjeg Međimurja. Članovi LUDM-e su samostalni umjetnici, likovni pedagozi, a ponajviše autori koji se bave likovnom umjetnošću kroz amaterski rad. LUDM-a je usko vezana uz Prelog, kao mjestu osnivanja i sjedišta, a također prva kolektivna izložba skupine slikara održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture u Prelogu. Na godišnjoj izložbi svoja djela predstavlja petnaestak aktivnih članova i članica Udruge.

Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluju: Franjo Ružman, Đurđica Gudlin, Stanko Padarić, Franjo Mustač, Mirjana Varga, Mirjana Klobučarić, Zvonimir Dolenec, Damir Šalari, Nada Gorupić, Miljenko Kranjčec, Pavao Ružman, Vera Lipović, Stjepan Kerovec, Stjepan Šarić i Aleksandar Habuš.

  • DO 12.01.2023., IZLOŽBA SNJEŽANE POKOS VUJEC

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se do 12. siječnja 2023. godine, razgledati samostalna izložba keramike Snježane Pokos-Vujec pod nazivom „Membrane“, kojom će autorica predstaviti presjek recentnog stvaralaštva. Snježana Pokos-Vujec keramikom se bavi od 2003. godine, sudjelovala je na 2 samostalne izložbe i 30 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada od kojih ističe nagradu za najbolji skupni projekt Ulupuh-a u 2018. godini za projekt Mare Modul, nagradu za najbolju grupnu izložbu Ulupuh-a u 2019. godini za “Keramički laboratorij – Magični botanički vrt”, te počasnu nagradu na 2nd Intertational Macsabal ( bowl ) Competition na Hacettepe university u Ankari, Turska. Članica je HZSU-a i ULUPUH-a, te predsjednica Ulupuh-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo. Izrađuje skulpture i uporabne predmete od keramike i porculana, u formi litofanije - tanke reljefno obrađene porculanske ploče što tvori sliku kad je obasjana pozadinskim svjetlom. Bijela, katkad bojena, šamotirana glina, glavno izražajno sredstvo pod vještim Snježaninim prstima dobiva nove likovne vrijednosti, postiže harmonični balans s nježnom porculanskom površinom, spretno kombinirajući minimalizam i organičku skulpturu. Tema „membrane“ je izazov kojim umjetnica propituje odnose i utjecaje vanjskog na unutarnji svijet i obratno; granicu između društvenog i osobnog kao univerzalni izazov za umjetnika i njegovo stvaralaštvo. Predgovor za izložbu napisala je Elizabeta Wagner.

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PRELOGA

  • 17.12.2022., SUBOTA, OD 8 DO 13 SATI, BOŽIĆNI SAJAM U PRELOGU

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine poziva sve zainteresirane na Božićni sajam u Prelogu. Božićni sajam će se održati na Trgu Slobode u Prelogu ispred Doma kulture, 17. prosinca 2022. godine (subota) od 8.00 do 13.00 sati. Pozivaju se svi zainteresirani izlagači koji se bave ručnim radovima, izradom nakita, božićnih dekoracija i božićnih čestitaka, ugostitelji, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, predstavnici udruga, da se prijave za izlaganje i/ili prodaju svojih proizvoda, radova i usluga. Svim izlagačima osigurana su mjesta za izlaganje, a sudjelovanje je besplatno. Sajam će se održati na otvorenom te organizator, Turistička zajednica Grada Preloga, zadržava pravo otkazivanja Božićnog sajma, u slučaju lošeg vremena. Prijave za sudjelovanje na Božićnom sajmu primaju se u Turističkoj zajednici Grada Preloga, na broj telefona 099 711 6995 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

DOGAĐANJA

  • 16.12.2022., BOŽIĆNA PRIREDBA OSNOVNE ŠKOLE DRAŠKOVEC

U Sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec, održat će se, u petak 16. prosinca Božićna priredba učenika Osnovne škole Draškovec. Zajedno sa svojim učiteljima pripremili su bogat program ispunjen pjesmom, plesom i recitacijama.

  • 17.12.2022., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA

Početkom mjeseca prosinca, kreće jedno od omiljenih trkačkih natjecanja u našem kraju, 11. po redu Polarna liga Prelog, u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog. Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa. Organizator zadržava pravo promjene podloge trčanja prema trenutnim vremenskim prilikama, tj. neprilikama.

START I CILJ: Prelog, kod mostića na nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava; preko puta DG Sporta.

DATUMI ODRŽAVANJA: 9 zimskih SUBOTA u prosincu 2022, siječnju i veljači 2023.

03. kolo – 17.12.2022.

04. kolo – 07.01.2023.

05. kolo – 14.01.2023.

06. kolo – 21.01.2023.

07. kolo – 28.01.2023.

08. kolo – 04.02.2023.

09. kolo – 11.02.2023.

10. kolo – 18.02.2023. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

  • 17.12.2022., SUBOTA, PALJENJE IV. ADVENTSKE SVIJEĆE

PALJENJE IV. ADVENTSKE SVIJEĆE – 17.30 sati

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba.

IZLOŽBA IVANA LACKOVIĆA CROATE – Pastoralni centar „Bl. Alojzije Stepinac“

U Pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“, može se razgledati izložba radova Ivana Lackovića Croate, iz zbirke Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a prigodom obilježavanja devedeset godina rođenja ovog istaknutog autora.

Ivan Lacković Croata rodio se u podravskom mjestu Batinske nedaleko od Kalinovca u težačkoj obitelji. Po završetku pučke škole radi na poljoprivredi, a potom se zapošljava kao šumarski radnik. Bio je samouk slikar. Prve slike naslikao je 1944. godine vodenim bojama, a u njima prirodno izlaže doživljaje prirode i života na selu. Godine 1952. izrađuje prve crteže, a preseljenjem u Kloštar Podravski, gdje živi od 1954. do 1957. godine, nastaju njegove prve slike. Godine 1957. seli u Zagreb, gdje radi kao poštar, a nakon što je završio večernju školu postaje poštanski službenik. U Zagrebu 1962. godine upoznaje Krstu Hegedušića i povremeno radi u njegovoj majstorskoj radionici. U to vrijeme počinje i izlagati. Godine 1968. napušta zagrebačku poštu i profesionalno se bavi slikarstvom. Tada postaje slobodni umjetnik čija djela javnost upoznaje na brojnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Izlaže po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji, najviše u Hrvatskoj, te u mnogim zemljama Europe, Azije, Afrike, Amerike i Australije, na skupnim i samostalnim izložbama. Njegove slike i crteži nalaze se u mnogim uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama. Bio je iskren hrvatski rodoljub. Kao pripadnik Zbora narodne garde branio je mladu hrvatsku državu, a bio je i zastupnik Grada Zagreba u oba saziva Županijskog doma Hrvatskog sabora, kao nezavisni zastupnik, iako je oba puta izabran na listi HDZ-a i bio je član Kluba zastupnika HDZ-a.

Ivan Lacković Croata slikao je uljem na staklu, tradicionalnom tehnikom hrvatskih naivnih umjetnika sjevernih krajeva. Najčešće je crtao pejzaže, figuralne kompozicije, cvijeće i mrtve prirode. Portreti su vrlo rijetki. Na bijeloj plohi papira osnovno njegovo izražajno sredstvo bila je linija, bogata i razvedena do krajnjih mogućnosti. U pejzažima je crtao prikaze zbivanja iz seoskog života; pričao je o ljudima koji su se slučajno pojavili samo u prolazu, dok sve oko njih ostaje nepromjenjivo. U opusu radova iz 90-ih je niz crteža s temama ljudske patnje iz Domovinskog rata. Umro je od srčanog udara u Zagrebu 29. kolovoza 2004.

  • 17.12.2022., SUBOTA U 19 SATI, BOŽIĆNI KONCERT SESTARA HUSAR

Ovogodišnje središnje događanje Adventa u Prelogu, Božićni koncert, u Prelog dovodi sjajne glazbenice, sestre Ivanu i Mariju Husar. Koncert, pod nazivom „U susret Božiću“, donijet će najljepše Božićne pjesme, u izvedbi Ivane i Marije Husar. Sestre Husar, hrvatske pjevačice, skladateljice i glazbene pedagoginje, sredinom devedesetih sa Majom Vučić i Martinom Pongrac učinile su veliki glazbeni korak u tadašnjoj hrvatskoj pop kulturi. Grupa “Divas” uzdignula je pop glazbu na hrvatskim prostorima, ali i šire. Nakon raspada grupe Marija i Ivana započele su uspješnu solo karijeru, posebno u duhovnoj glazbi. Broj mjesta za Božićni koncert je ograničen, a ulaz će biti moguć samo uz ulaznice, koje će se besplatno dijeliti u Upravi Grada Preloga, od 12. prosinca.

  • 20.12.2022., BOŽIĆNA PRIREDBA DJEČJEG VRTIĆA FIJOLICA PRELOG

Programima u sklopu Adventa u Prelogu 2022. godine pridružuje se i Dječji vrtić Fijolica Prelog. Mališani iz svih skupina Dječjeg vrtića Fijolica Prelog, sve ono što su naučili i pripremili sa svojim odgajateljicama, pokazat će u utorak, 20. prosinca, u Domu kulture Grada Preloga.

Označeno u