Dođite u Muzej planinarstva na predavanje Kristijana Petrovića o intrigantnoj povijesti mačaka

vv | 6.2.2024. u 09:08h | Objavljeno u Društvo

U petak, 9. veljače, u 18 sati, u Muzeju planinarstva Ivanec ne propustite nesvakidašnje predavanje poznatog varaždinskog novinara i dark storytellera Kristijana Petrovića. Predavanje pod nazivom „Mic po mic – povijest mačaka“ odvest će vas na uzbudljivo putovanje sa životinjom koja u društvu ljudi korača već više od 10.000 godina.

Tiho, ukorak s ljudima, zanimljivu je prošlost na sebi svojstven način ispisala i – mačka. Egipćani su je slavili kao božanstvo, Grci su se divili njenom ponašanju, Kelti su naspram nje iskazivali strahopoštovanje, Nordijci je koristili kao efikasnog deratizatora, a Rimljani je konačno pustili u svoje domove u kojima se ubrzo snašla kao kućni ljubimac.

Ljudska joj je prevrtljivost pronašla i mane pa joj je u nedostatku razuma prišila i suradnju sa zlim silama i vješticama s kojima je pak dijelila lomaču. Nakon završetka te sulude povijesne epizode, ponovno je pronašla put do toplog doma te se uskoro dobro snašla u modernoj umjetnosti i književnosti te u animiranom filmu i stripu.

Danas je jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca na svijetu, a statistike govore da svaki peti stanovnik Zemlje ima barem jednu mačku koja mu prede u krilu.