Dođite na Špancir Burger fest - Beg's Plant Based nagrađuje! Foto: Sandro Sklepić

Dođite na Špancir Burger fest - Beg's Plant Based nagrađuje!

Varaždinske vijesti | 28.8.2022. u 08:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Beg's Plant Based poklanja 2 burgera i 2 pića na Špancir Burger festu. Lajkajte Zagreb Burger Festival i Varaždinske vijesti i označite (tagirajte) osobu s kojom želite podijeliti burgere.

Prvi put u Varaždinu, no i u Hrvatskoj - burgeri od biljnih proteina, iznimno ukusni i sočni. Vole ih i oni koji ne vole meso, ali i mesoljupci jer okusi su im vrlo poznati. Pripremili su fish burger, dvostruki burger, a treći je varijanta sa sirom.

Pojavio se sve popularniji koncept plant based prehrane, u prijevodu - prehrane koja se većinom bazira na namirnicama biljnog porijekla. Mnogi taj pojam podrazumijevaju kao sinonim za vegetarijansku ili vegansku hranu – što baš i nije točno.

Plant based prehrana svakako podrazumijeva konzumaciju biljnih namirnica poput voća, povrća, orašastih plodova, biljnih ulja i cjelovitih žitarica, ali pritom nema strogog odricanja od namirnica životinjskog podrijetla poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda – samo se nastoji smanjiti njihov unos u organizam.

Osim što je zdrava i ukusna, još jedna velika prednost plant based hrane jest što je to održiv način prehrane – naime uzgoj biljaka manje je štetna varijanta za okoliš u usporedbi s uzgojem mesa i mliječnih proizvoda koji danas dobrim dijelom uzrokuju mnoge ekološke probleme poput povećanja emisije stakleničkih plinova, zauzimanja značajnog postotka poljoprivrednog zemljišta te korištenja velike količine vode.

Plant based je širi pojam od veganstva. Širi zato što uvažava činjenicu da ljudi žele jesti i meso ili da vole meso, ali da u prehranu žele uključiti više povrća i biljne hrane, ponajviše zbog zdravlja i istraživanja novih okusa i opcija.