Dođite na Movember party i podržite borbu protiv raka prostate

Varaždinske vijesti | 29.11.2019. u 14:19h | Objavljeno u Društvo

Mjesec studeni je mjesec podizanja svijesti o muškom zdravlju općenito, a osobito senzibiliziranja stanovništva o raku prostate, najčešćeg sijela raka u muškaraca u Varaždinskoj županiji. Rak prostate je preventabilan ukoliko se otkrije dovoljno rano, zbog čega je važno redovno dolaziti na preventivni pregled prostate.

Zbog podizanja svijesti o muškom zdravlju i potrebi redovnih preventivnih pregleda prostate, Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije u suradnji ugostiteljskim objektom "Medina škrinja" organizira "Movember party" koji će se održati u istoimenoj pivnici u subotu, 30. studenoga s početkom u 21 sat, s nizom popratnih promotivnih aktivnosti:

- dr. sc. Goran Benko,dr. med. spec. urolog, voditelj odjela urologije OB Varaždin, održat će na početku kratko edukativno predavanje o raku prostate i općenito o muškom zdravlju
- Brico iz salon „Brico“ – Čakovec će uljepšavati brkove i brade koje su muškarci puštali tijekom Movembera za simboličan iznos koji će se također uplatiti za humanitarne svrhe za Ligu za borbu protiv raka
- Kontinuirano tijekom studenog, a osobito 30.11., donira se od prodaje pića za rad Lige 2 kn od svakog piva brenda „Lepi dečki“
- Održat će se izbor „naj-brka“ grada Varaždina, što će i ovjekovječiti profesionalni fotograf Darko Meres s umjetničkim fotografijama, a za odličnu atmosferu bit će zadužen DJ.

Partyju će se pridružiti predsjedništvo Lige za borbu protiv raka (predsjednica dr. Sandra Banek te dr. Sandra Kozlović - Radiković, dr. Doroteja Bosilj i dr. Irena Stipešević Rakamarić, ujedno i predsjednica županijskog Savjeta za zdravlje i zamjenica ravnatelja ZZJZ), predstavnici OB Varaždin i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, te brojni drugi liječnici i medicinsko osoblje.

- Srdačno pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ovoj neformalnoj javnozdravstvenoj akciji i tako ujedno podupru rad Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije - pozivaju organizatori.

PODACI O RAKU KOD MUŠKARACA

Rak je drugi najčešći uzrok smrti – odmah iza srčano-žilnih bolesti. Od ukupnog broja umrlih u Varaždinskoj županiji 2018. godine svaki četvrti stanovnik umro je od raka. U 2018. godini od raka je umrlo 545 osoba, a ukupna stopa mortaliteta od raka bila je u Varaždinskoj županiji 309,7/100.000.

Stope incidencije raka za sva sijela raka za muškarce u Varaždinskoj županiji:

rak_tablica_1.jpg

U Varaždinskoj županiji 2018. godine umrlo je zbog raka 545 osoba, 314 muškaraca i 231 žena, a to je svaki četvrti stanovnik kao i u Hrvatskoj. Ukupna stopa mortaliteta od raka u Varaždinskoj županiji u 2018. godini bila je 309,7/100.000.

Godine 2016. (posljednji dostupni podaci registra za rak) u Varaždinskoj županiji dijagnosticirano je 991 novih bolesnika od raka, 559 muškarca i 432 žene. Stopa incidencije iznosila je 581,0/100.000; 673,7 za muškarce i 493,2 za žene. Stope incidencije i stope smrtnosti više su u muškaraca, nego u žena.

Deset najčešćih sijela u 2016. godini za muškarce, u incidenciji su:

Stope obolijevanja od raka općenito u muškaraca su u porastu u posljednjih 15-ak godina, tako da sada obolijeva 150 muškaraca na 100.000 stanovnika više nego prije 15 godina, i taj trend porasta prati se u Hrvatskoj, ali u Varaždinskoj županiji. Na listi 10 najčešćih sijela raka u muškaraca u Varaždinskoj županiji, vodeći je rak prostate (MKB-10 – C61) na koji se odnosi 27,7% oboljelih, a nakon njega slijedi rak bronha i pluća s udjelom od 13,8% te rak debelog crijeva s 8,6% oboljelih.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci