Dobitnik nagrade Faust Vrančić za životno djelo Dragutin Labaš: "Nagrada me iznenadila!" Foto: Ilustracija/Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Dobitnik nagrade Faust Vrančić za životno djelo Dragutin Labaš: "Nagrada me iznenadila!"

VV | 28.4.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Umirovljeni profesor iz Varaždina Dragutin Labaš dobitnik je nagrade Faust Vrančić za životno djelo za 2021. godinu. Nagrada mu je uručena na na svečanosti u Zagrebu 25. travnja.

- Koliko sam čuo, bila je velika konkurencija, u igri je bilo sedam kandidata tako da me je odluka o dobivanju nagrade Faust Vrančić za životno djelo iskreno ugodno iznenadila jer riječ je o najvišem državnom priznanju - rekao je Labaš koji je u tehničkoj kulturi gotovo 50 godina. 

Faust-Vrancic-MZO-22-2.jpg

Inicijator je osnivanja Zajednice tehničke kulture grada Varaždina i Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije te nekoliko udruga tehničke kulture. Kao nastavnik i profesor tehničke kulture sudjelovao je na brojnim natjecanjima i smotrama tehničkog stvaralaštva. Sa svojim učenicima osvajao je niz zapaženih rezultata. Njegove fotografije i njegovih učenika izlagane su na najmanje 20-ak međunarodnih izložbi, a imao je i samostalnu vrlo uspješnu izložbu fotografija.

Iako je u mirovini, još uvijek je vrlo aktivan u tehničkoj kulturi grada, županije i na razini Hrvatske. Dobivanjem prostorija u Križanićevoj ulici u Varaždinu na korištenje započeo je intenzivno akciju za opremanje i stvaranje uvjeta za rad mnogobrojnim aktivistima tehničke kulture iz desetak udruga koje su bile locirane na navedenoj adresi. To je nastavio i na novoj lokaciji u Graberju 33 u Varaždinu gdje su adaptacijom i uređenjem stvoreni uvjeti za rad Zajednice i šest udruga tehničke kulture. Sve to vrijeme obavljao je mnoštvo dragovoljnih funkcija u tehničkoj kulturi. Bio je član Izvršnog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture u tri mandata, a šest godina i predsjednik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture. Više od 20 godina obavljao je i funkciju tajnika Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina, a nešto manje Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin i Foto kluba Varaždin.

Godinama je bio predsjednik županijskog povjerenstva za natjecanja mladih tehničara, bio je predsjednik pojedinih povjerenstava na državnim natjecanjima, a više godina i predsjednik Središnjeg odbora za natjecanja mladih tehničara Hrvatske. Pisao je i testove za natjecanja za područje prometne tehnike i nekih drugih područja tehnike. Kao predsjednik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture pokrenuo je u suradnji s ostalim članovima Izvršnog odbora Školu tehničke kulture za učitelje koja je održana u Trakošćanu prve dvije godine i nastavljena u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici sve do danas.

Faust-Vrancic-MZO-22-3.jpg

Kao vanjski suradnik Zavoda za unapređivanje školstva niz godina uspješno je obavljao posao savjetnika i nadzornika za područje tehničke kulture, a prije i fizike. Također je kao vanjski suradnik više godina predavao predmet "Osnove tehničke kulture“ redovitim i izvanrednim studentima Pedagoškog fakulteta u Čakovcu. Uz sve to bavio se i još uvijek piše stručne članke koje objavljuje u brojnim publikacijama.

Autor je Zbirke zadataka za napredne učenike iz fizike, zatim Laboratorijskih vježbi iz fizike za osnovnu školu i udžbenika tehničke kulture za sedmi razred prema starom programu. Jedan je od autora eksperimentalnog programa tehničke kulture za osnovnu školu i eksperimentalnih udžbenika za peti, šesti, sedmi i osmi razred. U uporabi su i udžbenici tehničke kulture prema HNOS-u koje je napisao kao samostalni autor ili kao suautor i to za sve više razrede osnovnih škola. Suautor je i Zbirke zadataka za natjecanje mladih tehničara u izdanju Izdavačkog odjela Hrvatske zajednice tehničke kulture. U povodu 60 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture bio je jedan od troje glavnih urednika i inicijator izdavanja knjige (monografije) za područje Varaždinske županije i Grada Varaždina pod nazivom "Naše tehničke godine“. Knjiga je tiskana 2005. godine. Također je priredio kao glavni urednik knjigu "40 godina zajedno“, koju je prije 11 godina izdao Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, a upravo kao autor i jedan od dvoje urednika pripremio je i novo dopunjeno izdanje u povodu pedesetgodišnjice ovog Saveza.

Također, u povodu 800. godine slobodnoga kraljevskoga grada Varaždina napisao je prilog o tehničkoj kulturi Hrvatske, Varaždinske županije i Grada Varaždina za Zbornik koji je vezano uz tu obljetnicu izdala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Za svoj rad dobivao je i do sada mnoga javna priznanja i nagrade, od kojih se ističu Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić“ za 1996. godinu te nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2004. godinu. Grad Varaždin dodijelio mu je 2009. godine Medalju Grada Varaždina. U bivšoj državi dobio je sve tri medalje "Boris Kidrič“, zatim Orden rada sa srebrnim vijencem, Plaketu Narodne tehnike Hrvatske i mnogobrojna druga priznanja. Fotografi Srednje strukovne škole, koje je on vodio, dobili su 2004. godine Državnu nagradu tehničke kulture "Faust Vrančić“.