Dječji vrtić Varaždin: Erasmusovci od samih početaka Foto: DV Varaždin

Dječji vrtić Varaždin: Erasmusovci od samih početaka

Varaždinske vijesti | 2.11.2020. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Erasmus+ program, između ostalog, nudi različite oblike stručnog usavršavanja za djelatnike koji rade u obrazovanju pa tako i za odgojitelje u predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Odgojitelji Dječjeg vrtića Varaždin prepoznali su još 2013. godine program Comenius, prethodnik Erasmusa, koji je nudio mogućnosti individualnih mobilnosti u različitim europskim zemljama. Proaktivno osmišljavajući projektne ideje, djelatnici DV Varaždin uspješno su konkurirali na natječajima Agencije za mobilnost i programe EU te tako osigurali mjesta na iznimno zanimljivim stručnim usavršavanjima na Malti 2013. godine, a godinu kasnije i u Litvi.

- Za naše odgojitelje radilo se o prvim stručnim usavršavanjima u inozemstvu što je bila odlična prilika provjeriti razine kompetencija u engleskom jeziku kao i one digitalne, ali i mogućnost razvoja istih. Sljedeći korak bio je otkrivanje eTwinning portala, te mogućnosti za suradnju, razmjenu ideja i provođenje projekata koje ovaj portal nudi svojem mnogobrojnom članstvu. Danas eTwinning okuplja gotovo 850000 edukatora iz europskih država, ali i iz nekoliko država izvan Europske Unije, koji dolaze iz preko 200000 odgojno-obrazovnih ustanova. Na portalu se provodi preko 110000 projekata u kojima djeca predškolskog uzrasta, učenici osnovnih i srednjih škola, pa i studenti provode različite virtualne projekte usklađene s interesom djece te razinama njihovih digitalnih, jezičnih i ostalih ključnih kompetencija. eTwinning portal je mjesto na kojem su organizirana online stručna usavršavanja u čemu jednako tako participiramo i kao polaznici, ali i kao edukatori - napominju iz vrtića.

Dječji vrtić Varaždin je iznimno aktivan na ovoj platformi, odgojitelji provode više projekata, a ove su godine za pet provedenih projekta nagrađeni Nacionalnom oznakom za kvalitetu koju dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU projektima koji donose inovativne pristupe poučavanju i učenju.

- Mnogi od provedenih projekata u našoj odgojno-obrazovnoj ustanovi su dobili i Europsku oznaku kvalitete, a projekt „Music, Kids and Play“ je 2016. godine bio dobitnik godišnje nagrade COMET kojom se nagrađuju najbolji eTwinning projekti iz određenog područja obrazovanja. Kroz ovaj virtualni projekt, odgojno-obrazovna skupina „Leptirići“ su s prijateljima iz Češke, Slovačke, Slovenije i Poljske proveli niz glazbenih aktivnosti tijekom svog boravka u vrtiću, snimali ih i dokumentirali crtežima, izrađivali kvizove u različitim web alatima, a nakon toga su sve to podijelili na eTwinning portalu i kroz online sastanke s malenim prijateljima iz drugih zemalja ostvarili učenje kroz suradnju - kažu iz vrtića.

Aktivnosti su se s godinama proširile i na veći broj odgojitelja, a eTwinning projekti svake godine uključuju sve više djece.

Prije četiri godine (2016.) odlučili su se aplicirati na natječaj Agencije za mobilnost i programe EU za ključne aktivnosti 1, koje nude mogućnost stručnih usavršavanja na strukturiranim tečajevima u inozemstvu, te na praksama praćenja aktivnosti tzv. Job shadowing.

- Naše su projekte prijave bile uspješne čak tri godine zaredom, pa smo na taj način osigurali više od 25000 eura, a ta su sredstva bila utrošena kako bi naši odgojitelji učili o aktivnostima na otvorenom u Nizozemskoj, o preveniranju stresa za odgojitelje u Španjolskoj, u Firenci smo učili o primjeni digitalnih alata u nastavi. U Grčkoj i na Cipru naše odgojiteljice su naučile sve o izradi prirodnih sapuna, a jedna je odgojiteljica imala prilike posjetiti dva švedska vrtića i kroz aktivnost praćenja sustručnjaka u praksi, naučiti mnogo o švedskom predškolskom sustavu obrazovanja. Osim u ovakvim stručnim usavršavanjima, naši su odgojitelji iskoristili mogućnost participiranja u tzv. kraćim mobilnostima, trodnevnim događajima posvećenim određenoj temi što je ujedno idealna situacija za traženje budućih projektnih partnera. Odgojiteljice su tako sudjelovale na kraćim mobilnostima u Dublinu, Briselu i Rimu - napominju iz DV Varaždin.

- Naša ustanova je među malobrojnim dječjim vrtićima u Hrvatskoj koja je dobila oznaku eTwinning škole, što označuje one ustanove koje su iznimno proaktivne u provođenju eTwinning projekata sa djecom ili učenicima - istaknuli su.

Nisu se zaustavili: sljedeći korak su projekti iz područja ključnih aktivnosti 2 u kojima se na natječaje javljaju sa svojim partnerima, ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja iz Europe.

- Nedavno je odobren naš projekt Play and Learn in Nature, kroz koji smo osigurali 17000 eura za provođenje stručnih usavršavanja u suradnji s našim partnerima iz Portugala, Slovenije, Poljske i Srbije. Ova vrsta projekata nam omogućuje da između ostalog ugostimo odgojitelje iz spomenutih zemalja te im prikažemo pedagoške prakse naših vrijednih odgojitelja. Svi opisani projekti imaju glavni cilj: osigurati povjerenoj nam djeci odgojitelje visokih razina kompetencija u različitim područjima, jer ona to zaslužuju - zaključili su iz Dječjeg vrtića Varaždin.

dv_varazdin_Nastava_na_daljinu.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci