Dječji vrtić "Dječji svijet" uspješno završio još jedan Erasmus+ projekt Foto: DV Dječji svijet

Dječji vrtić "Dječji svijet" uspješno završio još jedan Erasmus+ projekt

Varaždinske vijesti | 5.7.2022. u 18:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U Portugalu su održane aktivnosti posljednje mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta "COLINC – Collaborating for Inclusion", ukupne vrijednosti 99.164 eura, u kojem sudjeluje i varaždinski Dječji vrtić "Dječji svijet".

- Posljednji susret partnera na projektu koji je nepoznate ljude zbližio u odlične suradnike i prijatelje, odisao je ozračjem profesionalnog ponosa. Sam projekt za ciljanu skupinu djelovanja imao je djecu s posebnim potrebama – djecu s teškoćama, darovitu djecu, djecu koja privremeno imaju neke posebne potrebe. Partnerstvo vrtića i osnovnih škola iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala (koordinator) i Slovenije baziralo se na entuzijazmu, stručnom znanju i vodstvu, te na volji za timskim radom i spremnosti za promjenom - ističu iz "Dječjeg svijeta".

djecji_vrtic_djecji_svijet_erasmus_02072022_2.jpeg

Mobilnost je održana u Gradu Vila Nova de Gaia koji je prepoznao obrazovanje i inkluziju kao ključan faktor razvoja nekog kraja. "Dječji svijet" su predstavljale Sanja Hajdin, Magdalena Erdelja i Nataša Gotal.

djecji_vrtic_djecji_svijet_erasmus_02072022_3.jpg

Ponosni na proces i uspjehe tijekom projekta, partneri su odlučili primjere dobre prakse i načine korištenja stimulativnih materijala prezentirati na međunarodnom online seminaru u vlastitoj organizaciji, a koji je održan početkom studenog prošle godine. Primjere dobrih praksi prezentirali su praktičari koji svakodnevno rade s djecom, tj. oni koji se prvi suočavaju s izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama – odgajatelji, učitelji i stručni suradnici.

djecji_vrtic_djecji_svijet_erasmus_02072022_1.jpeg

- Izazovi s kojima su svi bili suočeni, pogotovo tijekom rada u pandemijskim uvjetima, polučili su među partnerima povećano razumijevanje, strpljenje, toleranciju i timski rad, te su rezultirali promjenom pristupa, načina rada, ponude materijala i hrabrosti da se usude raditi na drugačiji i za neke, novi način - napominju iz vrtića.

djecji_vrtic_djecji_svijet_erasmus_02072022_4.jpg

Tijekom projekta prepoznate su kvalitetne prakse u radu s djecom s posebnim potrebama, osviještena je upotreba ciljanih materijala i prilagodba okruženja kako bi se formiralo stimulativno okruženje i materijali, refleksijom praktičara produbile su se i ojačale kompetencije i znanja, a stvoreni su i materijali za diseminaciju i slobodnu distribuciju: brošura, e-book, te Twinspace projekta na eTwinning portalu.

- Partnerstvo, suradnja, hrabrost, elan, motivacija, razumijevanje, poštenje, iskrenost, radišnost, trud, vrijeme, orijentiranost, pozitivan stav, podrška, učinkovitost, spremnost na promjene – samo su neki od stupova zajedništva, rada i rezultata na ovom projektu - poručili su iz vrtića.

COLINC e-book QR kod:

djecji_vrtic_djecji_svijet_erasmus_02072022_5_COLINC_ebook_QR_kod.jpg

COLINC Twinspace QR kod:

djecji_vrtic_djecji_svijet_erasmus_02072022_6_COLINC_Twinspace_QR_kod.jpg