Dječji vrtić „Dječji svijet“ domaćin čak dva Erasmus+ projekta, a uskoro i u trećem

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.11.2021. u 19:10h | Objavljeno u Društvo

Dječji vrtić „Dječji svijet“ u proteklih mjesec dana bio je domaćin čak na dva Erasmus+ projekta, a za nekoliko dana sudjelovat će na mobilnosti u sklopu trećeg projekta.

U tjednu od 18. do 22. listopada ugošćeni su partneri u sklopu Erasmus+ projekta „DEMOCRAC(Z)Y – Crazy for Active Participation“ te su na mobilnosti prisustvovali predstavnici svih partnera – Grčka kao koordinator (Attica), Belgija (Liege), Italija (Messina), Grčka (Atena) i Španjolska (Girona).

Ova mobilnost bila je prva u sklopu projekta te je zadatak vrtića „Dječji svijet“ bio osigurati aktivnosti s djecom iz kojih je jasno vidljivo ostvarivanje dječjih prava u svakodnevnom radu s djecom, a prema Konvenciji o pravima djeteta (UN).

U tih tjedan dana, dogovoren je i detaljan slijed projekta i predstojeće mobilnosti, utvrđeni su koraci za poboljšanje rada na projektu, te su formirani obrasci za evaluaciju i dokumentiranje rada na projektu.

Cilj projekta je aktivno uključivanje djece u kreiranje odgojno-obrazovnog procesa, kao aktivnih dionika i sukreatora vlastitog programa, temeljeno na praćenju i poštivanju interesa i potreba djece.

U tjednu od 8. do 12. studenoga u sklopu projekta „Building a future – Cultural Intelligence: The Essential Intelligence for the 21st Century“ održana je hibridna mobilnost kojoj su prisustvovali predstavnici partnera iza Italije (Petrosino) i Portugala (Gaia), dok su predstvnici iz Sjeverne Makednije kao koordinator (Skopje) i Bugarske (Dobrič) prisustvovali virtualno.

U sklopu projekta ovo je druga mobilnost te su partneri imali prilike prisustvovati aktivnostima za razvoj kulturne inteligencije kroz razne projektne ciljeve i zadaće. Glavna tema susreta je uključivanje kulturne raznolikosti u svakodnevnu odgojno-obrazovnu praksu kroz promicanje interkulturalnog dijaloga.

Cilj projekta je razvoj svijesti od najranije dobi o različitostima u svijetu koje nas kulturno obogaćuju. Razvojem i jačanjem kompetencija odgojitelja cilj je razviti socio-emocionalnu inteligenciju, empatiju, altruizam i asertivnost kod djece, ali i općenito u zajednici.

U tjednu od 29. studenoga do 3. prosinca predstavnice vrtića „Dječji svijet“ sudjelovat će na hibridnoj mobilnosti u Grčkoj (Patras) u sklopu Erasmus+ projekta „COLINC – Collaborating for Inclusion“. Ostali partneri su iz Italije, Grčke (Patras), Portugala (Gaia) i Slovenije (Podgorci).

Cilj projekta je stvoriti bogato, poticajno i inkluzivno pedagoško okruženje, uzimajući u obzir djecu s posebnim potrebama, kao i svu djecu kojoj je u bilo kojem trenutku potrebna posebna pažnja ili pomoć.

Tijekom projekta identificirat će se i razvijati inovativne metode i strategije rada s ciljem razvoja kvalitetnih socijalnih interakcija među djecom, ali i odraslima.

Aktivnim sudjelovanjem u planiranju i provedbi Erasmus+ projekata vrtić ima priliku upoznati različite pristupe i metode rada, a sve naučeno primijeniti i uklopiti u svoju svakodnevnu praksu. Time se cijelom stručnom timu omogućuju prilike za cjeloživotno obrazovanje, te se implementiranjem novih kvalitetnih elemenata u kurikulum podiže kvaliteta rada.