DJEČJI SVIJET Varaždinski vrtić olakšava tranziciju djece iz vrtića u školu i promiče ljudska prava

VV | 28.5.2023. u 11:30h | Objavljeno u Društvo

Djeca Dječjeg vrtića „Dječji svijet“ posjetila su 6. osnovnu školu. Tom su prilikom upoznali prostore škole čiji će najesen biti đaci te upoznali osobe i djecu s kojima će provoditi idućih 8 godina. Na ulazu u školu dočekala ih je pedagoginja Ksenija Dretar koja im je zaželjela dobrodošlicu i uputila ih do 1. C razreda do kojeg ih je odveo vjeroučitelj Tomislav Rogulja.

U razredu su ih dočekali učenici i učiteljica Željka Dugi Sokač. Učenici su pričali s djecom i podijelili svoja iskustva i savjete oko toga što ih očekuje u školskim klupama te time ohrabrili buduće prvašiće te su zajednički prionuli na likovnu aktivnost i na kraju se počastili. Nakon ugodnog druženja i sklopljenih novih prijateljstava, vrijeme je bilo za idući posjet 1. B razredu gdje su djeci dobrodošlicu poželjeli učiteljica Petra Lončarić-Časar i njeni učenici, a kasnije i učiteljica 1. D razreda Rosana Štrocinger.

Oduševljenje školom, učenicima i učiteljicama bilo na vrhuncu te su djeca s veseljem i očekivanjem pričala o nadolazećoj jeseni i veselila se nastavku razgleda. Idući posjet bio je kod 4. C razreda i učiteljice Nikoline Kelemenić koja je s nekolicinom učenika djeci vrtića pokazala cijelu školu. Djeca su pritom imala prilike vidjeti razmještaj škole, prostore za izvannastavne aktivnosti, predmetne kabinete, učionice i laboratorije, sportsku dvoranu i knjižnicu gdje ih je dočekala knjižničarka Nataša Narančić.

Veliku dobrodošlicu i otvorenost u pristupu iskazala je profesorica biologije i kemije Mihaela Vrbnjak Grđan koja je održavala geološku radionicu za učenike viših razreda. Srdačno je pozvala djecu vrtića da se pridruže čemu su se jako razveselili. U toj učionici stanuju i paličnjaci, ribe, punoglavci, žabe i kornjače. Time je bio zaokružen posjet 6. osnovnoj školi i djeca su se prepuna pozitivnih dojmova i veselog iščekivanja vratila u vrtić.

Osim ovakvog događanja, koje mališanima pomaže u prelasku iz vrtića u školu, varaždinski vrtić „Dječji svijet“ predstavio je projekt „Mijenjajmo se“ na Državnoj smotri projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade Republike Hrvatske.

Državna smotra održavala se u Dječjem vrtiću Kustošija u Zagrebu gdje je kroz dva dana predstavljeno 24 projekta koji su u svojim županijama proglašeni najboljim primjerima prakse u tom području u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Projekt „Dječjeg svijeta“ predstavile su odgojiteljice Nataša Gotal i Ana Sudec. Tijekom projekta „Mijenjajmo se“ djeca su usvojila jasno izražavanje vlastitih stavova i mišljenja, naučila su primjereno reagirati i upozoravati na nepravedna i nepoštena ponašanja, donositi zajedničke odluke razmatranjem i dogovaranjem te su ustvrdila da nitko nema pravo biti nepravedan. Osim na smotrama regionalne i državne razine, projekt je predstavljen i na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku u Čakovcu redovnim studentima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.