Dječje gradsko vijeće Varaždina u nacionalnom programu jačanja dječjeg sudjelovanja

vv | 4.2.2024. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Od 26. do 28. siječnja predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Varaždina (DGV) Bella Sedlar, njen zamjenik Bruno Pretković i koordinatorica Dječjih foruma (DF) i DGV Varaždina Dubravka Novak, sudjelovali su na edukativnom kampu u Tuheljskim Toplicama u okviru projekta "Utjecaj, a ne ukras" Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske. Na kampu su predstavili potrebe djece našeg grada i sudjelovali u interaktivnim radionicama na temu ostvarivanja dječjih prava i participacije te izrade Naj-projekata kojim će zajedno djeca i odrasli donijeti pozitivne promjene u našoj zajednici.

- Bilo je naporno, zanimljivo i vrlo korisno. Bruno i ja smo upoznali kolege iz cijele Hrvatske. Radili smo u timovima i cijelo vrijeme je bila pozitivna atmosfera, a ideje su prštale. Vratili smo se u Varaždin umorni, ali zadovoljni i motivirani za sve što nas čeka u radu DGV-a i DF-a - rekla je Bella Sedlar.

Projekt „Utjecaj, a ne ukras“ provodi Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt pridonosi širenju znanja i mogućnosti za sudjelovanje djece i mladih u gradovima i općinama širom zemlje te podržava donositelje odluka u jačanju vještina za sudjelovanje djece u odlučivanju.

Djecje_gradsko_vijece_1.jpg

Istraživanja pokazuju da se u posljednjih 15 godina povećalo znanje djece i mladih o dječjim pravima u Hrvatskoj, te obje skupine bolje ocjenjuju mogućnosti za sudjelovanje, no, svoju participaciju u školi, na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini i dalje doživljavaju kao nedostatnu i nedovoljno učinkovitu: tek petina mladih smatra da odgovorne osobe na lokalnoj razini uzimaju u obzir njihovo mišljenje kada donose odluke o mladima, dok je taj udio kod djece 50 %.

Na kampu se okupilo još 70 sudionica i sudionika iz različitih gradova diljem Hrvatske, uključujući: Bedekovčinu, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnicu, Križevce, Lovran, Mali Lošinj, Novu Gradišku, Osijek, Opatiju, Pregradu, Ravnu Goru, Samobor, Sv. Nedelju, Tuhelj, Veliku Goricu, Vinkovce, Virje i Zabok.

Naši su predstavnici imali prilike razviti svoje Naj-projekte na kojima ćemo nastaviti raditi u suradnji s donositeljima odluka te drugom djecom i mladima u našoj zajednici.

Djecje_gradsko_vijece_2.jpg