Dežuraju po 24 sata, a onda pišu seminare i slušaju predavanja Foto: Ilustracija

Dežuraju po 24 sata, a onda pišu seminare i slušaju predavanja

IHR/Varaždinske vijesti | 6.4.2020. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Rade u bolnicama i zavodima, dežuraju po 24 sata, majke su, očevi i uz sve to - odgovorni studenti. Zoran Žeželj, Zorica Martić i Ines Kučko troje su studenata sestrinstva Sveučilišta Sjever koji posljednjih mjesec dana uspješno usklađuju posao i obitelj s pisanjem seminara, prezentacija i rješavanjem zadataka za studij koji se već gotovo mjesec dana zbog epidemije koronavirusom odvija online.

Važna podrška obitelji

- Kako uspijevamo? Redovan posao i fakultetske obveze nisu nemoguća misija, no zahtijevaju dobru organizaciju. Sada smo više usmjereni na naše radne obveze, ali trudimo se što više pratiti nastavu online. Sada je najvažnije ostati zdrav i izdržati novonastalu situaciju – poručuje bacc. med. techn Zorica Martić iz Zagreba, studentica prve godine diplomskog studija sestrinstva Sveučilišta Sjever.
U odnosu na vrijeme prije pojave koronavirusa puno se toga promijenilo: nema druženja i izmjene iskustva s kolegama, a najviše joj nedostaju predavanja sa zanimljivim predavačima i temama o kojima se uvijek voljelo raspravljati.
- Kao i uvijek, tako je i sada: mi smo najsretniji kada pomognemo i kada nekome od pacijenata izmamimo i u onim najtežim situacijama osmijeh na lice – istaknula je Zorica.
Novonastala situacija na drugačiji „radni ritam“ prisilila je i bacc. med. techn. Zorana Žeželja, studenta druge godine diplomskog studija sestrinstva koji radi kao glavni tehničar u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije. Iako mu je službeno radno vrijeme od 7 do 15 sati, njegova služba zahtjeva dostupnost 24 sata dnevno, posebno sada, u vrijeme epidemije koronavirusom.
- Kvalitetno planiranje je ključan faktor obavljanja svih obaveza prema poslu, fakultetu i obitelji koja ima puno razumijevanja i bez njihove potpore to bi bilo nemoguće – priznao je Zoran.
Za vrijeme trajanja opasnosti od zaraze koronavirusom, kada većina poslova staje, medicinske sestre i tehničari rade pojačano. Samo u ožujku za rad u sanitetskoj službi županijskog Zavoda za hitnu medicinu stiglo je osam novih kolegica i kolega.
- Svi mi spremni smo na stjecanje novih znanja i vještina, a ova specifična situacija prilika je da pokažemo naše sposobnosti – rekao je glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.
Iako nije na „prvoj crti“ obrane, studentica treće godine preddiplomskog studija sestrinstva iz okolice Varaždina Ines Kučko aktivno pomaže u zajednici.
- Odlučila sam iskoristiti dosad stečeno znanje kako bih pomogla drugima u ovoj situaciji. Uglavnom pomažem svojim susjedima i starijim osobama u nabavci hrane te lijekova, a često s njima i popričam jer to je ono što im trenutno najviše nedostaje. Pokušavam im objasniti koliko je važno pridržavati se propisanih mjera te ih pozivam na strpljenje, a ako imaju nedoumice nastojim im pomoći s aspekta svoje struke - otkrila je Ines.

Nikad se ne žale

Mnogi tek sada, ističe, shvaćaju što znači biti medicinska sestra, odnosno tehničar. - Sestrinstvo je zahtjevna profesija: od nas zahtjeva puno odricanja, požrtvovnost i empatiju. Mi smo ti koji su prvi s pacijentima, s njima smo tijekom bolesti, kada ozdrave i idu kući, ali i kada umiru. Treba imati za to snage. Je li mi žao što sam odabrala biti medicinska sestra? Iskreno, nisam o tome razmišljala. Mogu reći da sam sada još više ponosna na to jer vidim da mogu pomoći drugima – istaknula je.
U ovoj iznimno teškoj situaciji koja pogađa cijeli svijet na Sveučilištu Sjever ponosni su na svoje studente.

Što kažu o svojim studentima na Sveučilištu Sjever, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci