Deveti Dani službenice Božje Marice Stanković započeli izložbom „Pratili vas anđeli“ Foto: Facebook Tibor Martan

Deveti Dani službenice Božje Marice Stanković započeli izložbom „Pratili vas anđeli“

J.Š./ Varaždinske vijesti | 3.9.2021. u 16:31h | Objavljeno u Društvo

Otvorenjem izložbe „Pratili vas anđeli“ u kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu započeli su deveti po redu Dani službenice Božje Marice Stanković.

I ove kao i prethodnih godina dane organiziraju župa sv. Vida i Jurja Mađarevo, knjižnica Novi Marof i kulturno-umjetnička udruga „Magda i Lujza“ iz Mađareva pod vodstvom dipl. etnologa Tibora Martana.

Tema izložbe su ručni radovi baka novomarofskog kraja s motivom anđela, a inspiracija za izložbu je pozdrav kojim je blaženica pozdravljala, a to je: „Pratili vas anđeli“. Izložbu je osmislio i s članovima udruge Magda i Lujza postavio Tibor Martan dipl. etnolog.

Marica Stanković je podrijetlom iz Mađžareva, gdje je u seljačkoj plemićkoj obitelji Vragović rođen njen otac. Bila je učiteljica u Zagorju. Širila je evanđelje i bila bliska suradnica Blaženog Ivana Mertza. Osnovala je svjetovni institut Suradnice Krista Kralja. Nakon drugog svjetskog rata stala je u obranu kardinala Stepinca, zbog čega je 1947. osuđena na zatvor od pet godina u Požegi. U zatvoru joj je narušeno zdravlje, pa je vrlo brzo nakon izlaska na slobodu dana 8. listopada 1957. u Zagrebu preminula.

Dani blaženice Marice Stanković obilježavaju se svake godine oko osmog listopada. Međutim zbog pandemijske koronalne situacije, ove godine su održani ranije. Prijašnjih godina je predzadnji dan održavanja Dana službenice Božje Marice Stanković , u župnoj crkvi u Mađarevu održavan koncert zborova koji njeguju duhovne napjeve. Zadnji dan, obično je to bila subota se također u župnoj crkvi sv. Vida i Jurja održavao recital pjesnika duhovne poezije. U prosjeku se okupljalo tridesetak pjesnika svih narječja, izričaja iz svih gornjohrvatskih krajeva.

Ove godine, radi uvjeta u kojima živimo recital duhovne poezije je održan u subotu 28. kolovoza. Zbog pandemijske situacije održavanje recitala je bilo predviđeno ispred zvonika sv. Ivana Krstitelja u Kamenoj Gorici. Kako su se vremenski uvjeti pogoršali, organizatori su bili prisiljeni recital održati u zatvorenom prostoru društvenog doma Kamena Gorica.

- Svoje je stihove čitalo jedanaest autora. Uočeno je da je vjera duboko usađena u svima nama koji smo prisustvovali recitalu. Pjesme su bile kvalitetne, osjećajne većinom refleksivne, slobodnog stiha -kažu organizatori.

Svoju poeziju govorili su : Mirjana Mikulec iz Oroslavlja, Katarina Zadrija i Marija Petrek iz Vrbovca, Natalija Bajer iz Lukača, Ivanka Mamić iz Dugog Sela, Stjepan Kralj iz Kašine, Josip Šafranec i Ružica Šafranec Kišur iz Radešića, Nada Starčević Lopac iz Varaždin Brega, Ana Jelen iz Podruta i Suzana Glavaš iz Napulja u Italiji.

Pjesnici su sami čitali svoje radove, jedino je pjesmu pjesnikinje Ane Jelen čitala Katarina Ritmarić. U pauzi između čitanja poezije recital su glazbom uljepšali KUD Kraljica Mira iz Podruta dok su program vodili Dubravka Baneković i Tibor Martan.

- Recital je prožet mirom, srećom i duhovnošću. Mislim da govorim u ime svih nas nazivajući recital Koronarnim! Koronarne arterije su dvije krvne žile dovodnice koje opskrbljuju srce krvlju. Jednako tako recital duhovne poezije na Danima Marice Stanković sve nas okupljene opskrbljuju mirom i blagoslovom. Dolazimo iz različitih krajeva i sredina, ali tamo smo svi okupljeni u duhu Krista Kralja pod zagovorom Marice Stanković svi jedno. Ovogodišnji recital je tek završio, a mi jedva čekamo iduću godinu i novi recital. Da bi bili i nahranjeni materijalnim, jer mi smo njima donijeli duhovnu hranu, žene iz KUD Kraljica Mira na kraju recitala pripremile su nam domjenak koji se sastojao od tradicijskih kolača. Hvala im u ime svih sudionika recitala. Na recitalu u Kameoj Gorici bio je i Boris Zeljak kantautor i producent s dugogodišnjim stažem u Croatia Recordsu. On je fotografski zabilježio naš recital duhovne poezije - rekao je Martan i zahvalio svima.

Nakon recitala duhovne poezije u crkvi sv. Vida i Jurja u Mađžarevu je vokalni ansambl „Duga“ iz Dugog Sela održao koncert duhovne glazbe. Vrhunski glazbenici predvođeni tenorom opere HNK, Marijom Bokunom, učinili su taj dan više nego savršenim.