Devet vlasnika pasa "zaradilo" prekršajne naloge, vlasnici akita sami došli na policiju Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Devet vlasnika pasa "zaradilo" prekršajne naloge, vlasnici akita sami došli na policiju

IHR/Varaždinske vijesti | 20.2.2022. u 11:33h | Objavljeno u Društvo

Ukupno devet prekršaja vezanih uz izvođenje psa bez nadzora na javne površine zabilježili su u prošloj godini komunalni redari Grada Varaždina te su pokrenuti prekršajni postupci protiv vlasnika. Doznali smo to od komunalnog redarstva Grada Varaždina, nakon što su prije dva tjedna u kvartu kod varaždinske bolnice izgrizene dvije djevojčice.

Napad se dogodio prije dva tjedna, odnosno u nedjelju 6. veljače na raskrižju ulica Vjekoslava Rosenberga - Ružića i Miroslava Posmodija u Varaždinu.

 - Moja kći i njezina kolegica tu nedjelju išle su se prošetati s pesekom. Iznenada su do njih “doletjela” dva psa, dvije akite koje su nasrnule na psa kojeg su šetale. One su ga pokušale obraniti, no potom su psi nasrnuli na njih te ih izgrizli po rukama i nogama - ispričao nam je otac (podaci poznati redakciji) jedne od djevojčica koja je ozlijeđena još prošli tjedan, nekoliko dana nakon događaja koji je šokirao Varaždince.

Nije prvi put?

U pomoć djevojčicama priskočili su prolaznici koji su razdvojili razjarene pse čim su shvatili što se događa, a ozlijeđenim djevojčicama pomoć su pružili djelatnici Hitne medicinske pomoći.

 - Ozlijede nisu baš bezazlene, no moja kći je bolje prošla nego njezina prijateljica koja je zadobila duboki ugriz na nozi te su joj liječnici morali zaštiti ranu - ispričao nam je otac.

 Iako i sam živi u tom kvartu, kaže kako pse koji su napali djevojčice nije viđao.

- Ljudi su pričali kako se psi nalaze u dvorištu, čija se vrata lako otvaraju. Riječ je o pasmini psa za koje se govori da su dobroćudni, da su dobri čuvari kuće, no znate i sami, ako se vlasnici ne brinu i ne bave svojim ljubimcima, takve se stvari onda, nažalost, i događaju. Nije mi drago da se tako nešto bilo kome dogodilo, a kamoli mojem djetetu - rekao nam je otac jedne od ozlijeđenih djevojčica.

Navodno su, kako smo doznali, prošle godine isti psi napali drugog psa u šetnji, no u PU varaždinskoj nam tu informaciju nisu potvrdili, ni demantirali. No doznali smo da su vlasnici pasa pronađeni, odnosno, da su sami došli u policiju nakon što su čuli što se dogodilo.

- Policijski su službenici obavili razgovore sa sudionicima događaja, djevojčicama u nazočnosti roditelja, s vlasnicima pasa, susjedom koji ih je obavijestio da su im psi vani i svjedokom događaja koji je priskočio u pomoć djevojčicama. Nadalje, upućeni su dopisi veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu Grada Varaždina, vezano uz poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti. Na mjestu događaja obavljen je očevid te će se podnijeti odgovarajuća pismena prijava nadležnom državnom odvjetništvu - kažu u PU varaždinskoj.

"Istražit ćemo slučaj!"

Zakonom o zaštiti životinja, Pravilnikom o opasnim psima i Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama grada Varaždina, definirane su ovlasti veterinarskog inspektora i komunalnog redara, u slučajevima kršenja odredbi o dobrobiti pasa, ali i kod slučaja kada psi napadnu ljude ili druge životinje.

 - Vezano za postupanje odnosno poduzimanje mjera prema psima koji su izvršili napad, nadležna je Veterinarska inspekcija - kažu u gradskom komunalnom uredu.

No u Državnom inspektoratu, pet dana nakon događaja, su nam potvrdili kako veterinarska inspekcija nije obaviještena o ovom događaju te će, slijedom našeg upita, istražiti činjenice i shodno istom poduzeti mjere iz nadležnosti veterinarske inspekcije.

Označeno u